Direct naar artikelinhoud

Intussen in België: nieuw rondje zwartepieten

België kan nog steeds geen klimaatakkoord voorstellen. Meer zelfs: een nieuw rondje zwartepieten tussen N-VA en de Brusselse en Waalse regeringen verhindert mogelijk dat we de komende dagen een deal mogen verwachten.

Céline Fremault (cdH), de Brusselse minister van Milieu, bond de kat de bel aan door premier Charles Michel (MR) op te roepen N-VA tot redelijkheid aan te sporen. "De Vlaams-nationalisten onderscheiden zich op een ultranegatieve manier", zei Fremault op RTBF. "Ze gebruiken alle middelen om geen akkoord te moeten sluiten."

Fremault reageerde zo op het afspringen van de onderhandelingen tussen de vier klimaatministers in ons land. Onder aanvoering van N-VA kelderde de Vlaamse regering het voorstel dat op tafel lag. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) wist dat het ruim onvoldoende was voor haar regering en kon haar zegen dus niet geven.

In het voorstel zat volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een constructiefout. Een regio die meer inspanningen levert voor hernieuwbare energie moet ook meer krijgen uit de opbrengst van geveilde emissierechten, klinkt het in regeringskringen. N-VA vreest dat Vlaanderen te veel zal moeten betalen om zijn doelstelling te halen.

Het deed daarom een tegenvoorstel waarbij alle regeringen een extra inspanning moeten doen. Over de concrete inhoud daarvan wilde niemand iets lossen.

Politiek gewin

Fremaults woorden schoten bij Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene in het verkeerde keelgat. "Ze is een voorzitster van de klimaatconferentie onwaardig als ze op dit elan doorgaat. Fremault speelt de gewesten tegen elkaar uit".

Dhaene verweet Fremault, wier partij niet in de federale regering zit, misbruik te maken van haar positie als voorzitter van de nationale klimaatconferentie om oppositie te voeren. "We hebben het hier over de toekomst, maar politiek gewin lijkt het enige wat telt", besloot Dhaene.

Risee

Nochtans is Fremault niet de enige klimaatminister die N-VA met de vinger wijst voor het afspringen van het akkoord. Volgens haar Waalse collega Paul Furlan (PS) torpederen de Vlaams-nationalisten de eerste minister en de geloofwaardigheid van België. Furlan vreest dat N-VA geen akkoord wil. "Hoelang zullen we deze chantage nog steunen?", vraagt hij zich af. Het mag duidelijk zijn: wie gedacht had dat er vandaag een akkoord zou komen, is eraan voor de moeite.

Zolang er geen akkoord is, ziet Fremault alvast geen enkele reden om naar de klimaatconferentie in Parijs te trekken. Daar slaat ons land met de dag een slechter figuur. Maandag moest premier Michel zonder akkoord de bühne op om een toespraak te geven. Verder dan enkele clichés geraakte niet.

De Belgische delegatie zal ook de komende dagen met het schaamrood op de wangen in Parijs moeten rondlopen. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) kondigde aan dat hij hoopt dat de verschillende regeringen in ons land er voor het einde van de conferentie in Parijs - volgende vrijdag - in slagen een akkoord te bereiken over de verdeling van de klimaatinspanningen. Zo dreigt België meer dan ooit de risee te worden op het internationale toneel.