Direct naar artikelinhoud

Boonen sluit deal met fiscus en gerecht, Lefevere weigert

Profrenner Tom Boonen, zijn manager Paul De Geyter en andere wielerverdachten in een fraudezaak hebben regelingen getroffen met de fiscus en het gerecht. Dat schrijft zakenkrant De Tijd.

"Er is inderdaad een voorstel tot minnelijke schikking gedaan. Wie daar al dan niet op ingegaan is zal op 26 februari blijken in de raadkamer", zegt woordvoerder Karlien Ververken van het Kortrijks parket.

Het dossier werd zes jaar geleden geopend en gaat over verschillende belastingtrucs die de renners en hun managers toepasten. De belangrijkste constructie was er een om portretrechten binnen te halen via Ierland. Verschillende toprenners zouden die inkomsten (deels) hebben achtergehouden voor de Belgische fiscus.

Het parket kan nog niet bevestigen welke betrokkenen de minnelijke schikking betaald hebben en om welke bedragen het gaat. "Het dossier komt volgende week vrijdag opnieuw voor de raadkamer. Voor degenen die de schikking betaald hebben, zal het parket een vordering tot strafverval instellen. De raadkamer kan ze vervolgens buiten vervolging stellen", verklaart Ververken.

Wie geen akkoord sloot met de fiscus en het gerecht, is Patrick Lefevere. Hij riskeert dus wel nog voor de strafrechter te belanden. Maar het parket vervolgt hem alleen voor beperktere feiten rond een Luxemburgse vennootschap. De ploegmanager van Etixx-QuickStep bijt van zich af: "Er zitten nog veel meer wielerploegen in Luxemburg. Wij ook, maar daar was en is nog steeds niets mis mee. Dat zullen mijn advocaten wel duidelijk maken. Trouwens, hoeveel multinationals zitten er ook niet in Luxemburg?"