Direct naar artikelinhoud

Nieuwe tik voor Fränk Schleck in eerste echte bergrit Vuelta

Daags nadat zijn broer Andy en zijn ploegmaat Stuart O’Grady na een avondje uit naar huis werden gestuurd, heeft Fränk Schleck de zaken niet recht kunnen trekken. De oudste van de broers moest in de eerste echte bergrit terrein prijsgeven op Igor Anton en Vincenzo Nibali.

Met twee helpers minder moest Fränk Schleck beginnen aan de twee zwaarste weken van de Vuelta. Een eerste voorproef gisteren was de rit naar Andorra, die op een domper eindigde voor de Luxemburger. Fränk Schleck wilde wel maar kon niet aanpikken bij Igor Anton, toen die minder dan vijf kilometer voor de top de laatste meters dichtreed op de drie leiders Mosquera, Rodriguez en Nibali.

Het was de aansluiting die Fränk Schleck niet mocht missen. Minder dan twee kilometer verder ging Igor Anton er namelijk nog een keer vandoor. De Bask reed naar zijn tweede etappezege in deze Vuelta, nadat hij vorige week op de muur van Valdepeñas de Jaén ook al de snelste was geweest.

Slaagde Anton er daar niet in om Philippe Gilbert uit de rode leiderstrui te fietsen, dan lukte dat gisteren wel met Joaquin ‘Purito’ Rodriguez. De Katusha-Spanjaard verloor gisteren 1:15 op Igor Anton. Fränk Schleck kon de schade nog min of meer beperken. Hij zou uiteindelijk maar 23 seconden verliezen. Dat was evenveel als Vincenzo Nibali, nog een kandidaat voor de eindzege. De grootste klap gisteren was voor de Rus Denis Mensjov, die minuten achterop raakte en na de eerste grote bergrit al definitief uitgeteld lijkt voor de eindzege.

Het zwaarste in de Vuelta moet nog komen. Zaterdag (Peña Cabarga), zondag (Lagos de Covadonga) en maandag (Cotobello) ligt de aankomst alweer op de top van de berg. Woensdag is er een individuele tijdrit, de grote finale is op zaterdag 18 september met aankomst op Bola del Mundo, na een klim van 22 kilometer met een gemiddelde van 6,1 procent stijgen en pieken tot twintig procent. (MG)

1. Anton (Spa) de 208,4 km in 5u25:44

2. Mosquera (Spa)0:03

3. Tondo (Spa)0:10

4. Bruseghin (Ita)0:15

5. Uran (Spa)0:15

6. Nibali0:23

7. F. Schleck

... 56 Mensjov5:06

1. Anton (Spa)

2. Nibali (Ita)op 0:46

3. Tondo (Spa)1:04

4. J. Rodriguez (Spa)1:17

5. Mosquera (Spa)1:29

... 10. F. Schleck2:30

... 28 Mensjov8:55