Direct naar artikelinhoud

Polen klaar voor ruk naar rechts

Spannend worden de Poolse verkiezingen morgen waarschijnlijk niet. De peilingen geven de rechts-populistische oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid een ruime voorsprong. Maar is dat genoeg voor een absolute meerderheid?

Jaroslaw Kaczynski, de leider van Recht en Rechtvaardigheid, belooft een belastingverlaging, een verlaging van de pensioenleeftijd, een verhoging van het minimumloon, de creatie van 1,2 miljoen arbeidsplaatsen voor jongeren en een verhoging van het kindergeld. En, niet te vergeten, een Polen voor de Polen, en niet voor de vluchtelingen. Maandag zal blijken of hij zich aan zijn woord kan houden.

Van 2005 tot 2007 stond Kaczynski aan het hoofd van een coalitie met de liberale regeringspartij Burgerplatform. Na interne ruzie moest hij plaats ruimen voor Donald Tusk, intussen voorzitter van de Europese Raad.

De aanhangers van Recht en Rechtvaardigheid ruiken de overwinning al. Op meetings roepen ze 'Damy rade!' (zal't gaan ja) ter ondersteuning van Kaczynski en diens kandidate voor het premierschap, Beata Szydlo. Ook de verkiezingsleus van de partij komt bekend voor: 'Wij of de chaos'.

De zogenaamde kleine partijen kunnen morgen echter roet in het eten gooien. De rechts-populisten hopen de kaap van 230 zetels in het 460 zetels tellende parlement te kunnen ronden, om alleen te regeren. Dat zal vooral afhangen van hoeveel van de kleintjes de kiesdrempel, 5 procent voor partijen en 8 voor allianties, halen. In de peilingen zweven verschillende partijen rond die kiesdrempel.