Direct naar artikelinhoud

Child Focus meldt vermist kind meteen via tv, gsm en mail

Onrustwekkende verdwijningen van kinderen worden vanaf volgende week onmiddellijk gemeld via tv, radio, gsm of internet. Dat zal gebeuren via het ‘Child Alert’-systeem van de stichting voor vermiste kinderen Child Focus.

Met het ‘Child Alert’-systeem, dat in onder andere Frankrijk, Nederland, de VS, Griekenland en Tsjechië al bestaat, wil Child Focus België voortaan korter op de bal kunnen spelen bij een verdachte verdwijning. Tv-programma’s kunnen worden onderbroken en via een netwerk van vrijwilligers kan Child Focus de verdwijning zeer snel via sms of e-mail verspreiden. In de meeste andere landen is dit systeem een bescheiden succes. Het is gebaseerd op ‘America's Missing: Broadcasting Emergency Response’, dat in de VS voor het eerst opgezet is toen de negenjarige Amber Hagerman, die werd ontvoerd en vermoord, in 1996 verdween in Texas.

Het is niet zo dat voortaan bij elke verdwijning een flashbericht zal worden verstuurd. Dat zal enkel zo zijn wanneer het vermoeden bestaat dat het leven van het kind in onmiddellijk gevaar is. De beslissing om een flashbericht te sturen zal in zo’n situatie liggen bij een magistraat. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ontvoering door een onbekende, of wanneer een erg jong kind in verdachte omstandigheden verdwijnt.

Snelle respons

Child Focus zal in die gevallen in overleg met politie en gerecht een algemeen ‘child alert’ verspreiden, zoals dat nu al bestaat voor nieuwsberichten. Nieuw is dat mensen het bericht ook krijgen via sms en e-mail, als ze zich daarvoor hebben ingeschreven. Het systeem vertrekt vanuit een vorm van solidariteit. Wie wil zal een waarschuwing krijgen en kan dan extra goed opletten in zijn of haar omgeving.

Het child alert zal ook onmiddellijk op televisie te zien zijn. In het bericht zal informatie en een foto staan van het kind, en eventueel ook gegevens over een mogelijke dader. Bedoeling is dat getuigen zo snel mogelijk bellen naar een algemeen noodnummer dat volgende week wordt bekendgemaakt. Nagenoeg alle radio- en tv-zenders en gsm-operatoren stappen mee in het project. In Nederland bestaat zo’n systeem al twee jaar. Het is in die tijd vier keer gebruikt. (BDB)