Direct naar artikelinhoud

Bernanke praat bankaandelen onderuit

BRUSSEL l De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, heeft een schokgolf door de markten gezonden door ronduit te stellen dat enkele kleinere banken de kredietcrisis mogelijk niet overleven. Beleggers dumpten vooral financiële aandelen en vluchtten in obligaties. Ook de politieke patstelling in Washington over de aanpak van de vastgoedcrisis stemt beleggers somber.

Ben Bernanke houdt zijn belofte. De Fedvoorzitter staat te boek als een voorstander van klare taal, in contrast met het 'coherente gemompel' van zijn voorganger Alan Greenspan. Na de omfloerste taal van Greenspan durft de 'mensentaal' van Bernanke voor Wall Street als een schok over te komen. In de vraag- en antwoordsessie na zijn toespraak voor de senaat erkende de centrale bankier dat enkele kleinere banken de vastgoedcrisis in de VS niet zullen overleven. "Ik verwacht dat er enkele faillissementen zullen zijn", zei Bernanke. "Maar ik verwacht geen ernstige problemen bij de grote, internationale banken die een groot deel van ons financiële systeem uitmaken", voegde hij eraan toe.

Ondanks die nuance gingen Europese en Amerikaanse bankaandelen prompt onderuit. Beleggers dumpten op Wall Street vooral kleinere, regionale banken die met hun grote portefeuille vastgoedleningen zwaar getroffen zijn door de vastgoedcrisis.

President Bush kwam optimistischer uit de hoek. Hij herhaalde geen recessie te verwachten en voorstander te zijn van een sterke dollar. Beleggers stuurden aandelen en de dollar niettemin lager.