Direct naar artikelinhoud

Geheim agent beschuldigt Villepin en Chirac van vuil spel

De Franse president Chirac en zijn premier De Villepin ontkennen dat ze een geheim agent opgedragen hebben een onderzoek te openen naar minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy. De zaak heeft politiek Frankrijk in de greep.

Door lode Delputte

Brussel l De zogenaamde Clearstreamaffaire houdt de Fransen al een tijd bezig, maar is nu in de hoogste regionen van de politiek aanbeland.

Een hooggeplaatst Frans geheim agent zegt van premier De Villepin orders te hebben ontvangen om een onderzoek te voeren naar diens rivaal en partijgenoot Nicolas Sarkozy, minister van Binnenlandse Zaken. Op zijn beurt had De Villepin het bevel van president Chirac gekregen, aldus de agent in Le Monde.

Toch ontkennen zowel premier als president dat ze hebben laten natrekken of Sarkozy geheime bankrekeningen bezat in Luxemburg.

Aan de ontkenningen gaat evenwel een lange voorgeschiedenis vooraf, die begint op 14 juni 2004. Die dag ontvangt de Franse onderzoeksrechter Renaud Van Ruymbecke van een mysterieuze auteur een brief met als titel 'Het bal van het uitschot'.

Het schrijven bevat een lijst namen van persoonlijkheden die geheime rekeningen zouden hebben in Luxemburg. Daarop zouden occulte commissielonen zijn gestort, onder meer afkomstig van de verkoop van Franse fregatten aan Taiwan.

Twee rekeningen zouden op naam staan van respectievelijk Stéphane Bocsa en Paul de Nagy. Toevallig luidt Sarkozy's volle naam Nicolas Stéphane Paul Sarkozy de Nagy Bocsa - de minister is van Hongaars-Joodse komaf.

In Le Figaro gaf De Villepin gisteren toe dat hij destijds, als minister van Binnenlandse Zaken, de geheime dienst meteen een onderzoek liet openen naar de zaak-Clearstream (naar de financiële instelling waarlangs het smeergeld zogezegd versluisd werd), echter zonder daarbij Sarkozy's naam te laten vallen.

Volgens de auteurs van Place Beauvau, een onlangs verschenen, ophefmakend boek over het reilen en zeilen in het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, kwam de geheime dienst DST al snel met een rapport voor de dag waaruit bleek dat het hele verhaal nonsens was.

Meer nog, de dienst leverde er de naam bij van de vermoedelijke briefschrijver: ene Jean-Louis Gergorin, persoonlijke vriend van De Villepin en een man met een hoge functie in het bekende media- en IT-bedrijf Lagardère. Gergorin heeft zijn onschuld echter steeds staande gehouden.

Toen Sarkozy destijds lucht kreeg van de hele zaak, zou hij persoonlijk naar De Villepin gestapt zijn opdat deze de conclusies van de DST meteen aan het gerecht zou overmaken, zodat Sarkozy's naam gezuiverd zou zijn. Dat gebeurde echter niet.

Het is Sarkozy zelf die in de zomer van 2004 naar Le Monde stapt om De Villepins weigering bekend te maken.

Intussen is de zaak weer aan de oppervlakte gekomen. Op 28 maart begon het gerecht immers een onderzoek naar wie er achter de hele Clearstreammanipulatie zit.

Het getuigenis van generaal Philippe Rondot, de man die nu zegt dat hij zijn orders voor een op Sarkozy toegespitst geheim onderzoek van De Villepin en Chirac kreeg, spreekt de versie en chronologie van de premier tegen.

Uit Rondots woorden blijkt ook dat Gergorin en De Villepin elkaar over de bewuste lijst met namen hebben gesproken, meer nog dat Gergorin ze hem al voorlegde lang voor de anonieme brief bij onderzoeksrechter Van Ruymbecke aanbelandde.

Als blijkt dat Gergorin inderdaad de corbeau ('raaf') is, dan zullen de vermoedens alleen maar toenemen dat de hele zaak-Clearstream, wie er ook de opdracht toe gaf, bedoeld was om Sarkozy in een kwaad daglicht te stellen ten voordele van De Villepin.