Direct naar artikelinhoud

Dubbel zo veel flitspalen om aantal verkeersdoden te halveren

"Door de snelheid van bestuurders te handhaven, kunnen we het aantal verkeersdoden halveren." Dat zegt Stijn Daniëls, directeur van het Steunpunt Verkeersveiligheid. Daniëls pleit voor een verdubbeling van het aantal flitspalen in Vlaanderen.

De Vlaamse gewestwegen tellen precies 671 flitspalen, waarvan 416 op kruispunten. Volgens Daniëls, die de effecten van flitscamera's onderzoekt, moet dat aantal significant omhoog. "Een verdubbeling kan het aantal doden en zwaargewonden op onze wegen fel terugdringen."

Overdreven snelheid ligt volgens Daniëls aan de basis van de meeste verkeersongevallen. Door de snelheid van de Vlaamse chauffeurs te handhaven, kan het aantal slachtoffers zelfs gehalveerd worden. "Flitspalen zijn daarvoor cruciaal, maar volstaan natuurlijk niet. Zo moeten we ook werk maken van een betere rijopleiding. Daarnaast bestaan er al heel wat technische snufjes die ervoor zorgen dat auto's niet sneller kunnen rijden dan toegelaten", zegt Daniëls.

Opmerkelijk detail: flitscamera's doen het aantal ongevallen op kruispunten stijgen. Uit onderzoek van het Steunpunt Verkeersveiligheid neemt het aantal letselongevallen met 5 à 9 procent toe. Voor kop-staartbotsingen is er zelfs een toename van 44 procent. "Toch gaat het vooral om lichtere aanrijdingen. Het aantal ernstige ongevallen neemt door een flitspaal significant af", aldus Daniëls.

Over de exacte oorzaak van ongevallen bestaat vandaag nog veel onduidelijkheid. Volgens Daniëls en de Fietsersbond moeten de statistieken in Vlaanderen significant worden uitgebreid. "Toch mogen we ons niet verschuilen achter een gebrek aan informatie om niets te doen. We liggen op schema om onze doelstelling tegen 2020 te halen, maar de makkelijke vooruitgang hebben we nu wel gehad. Als we verder willen dalen, moeten we extra maatregelen nemen. Die flitspalen zijn alvast haalbaar en efficiënt."