Direct naar artikelinhoud

Vlaamse zenders lusten Telenet-miljoenen niet

De Vlaamse zenders zullen niet meewerken aan het STAP, het project van Telenet om de volgende vier jaar 30 miljoen euro in Vlaamse tv-producties te stoppen. Ze willen dat Telenet met het Mediafonds samenwerkt.

Telenet maakte begin deze maand bekend dat het de volgende vier jaar 30 miljoen euro wil vrijmaken om Vlaamse tv-programma's te financieren. STAP, de 'Telenet Stimulans voor Audiovisuele Producties in Vlaanderen', moet de Vlaamse productiesector extra zuurstof geven in tijden waar de budgetten onder druk staan. STAP wordt maandag boven de doopvont gehouden met een rondetafelconferentie waar Telenet en de producenten verder met elkaar zullen overleggen over het initiatief en kijken hoe ze het in de praktijk kunnen brengen.

Maar als het aan de zenders ligt, is STAP in de huidige vorm een doodgeboren kind. Zij kunnen zich niet vinden in het voorstel en vragen onder meer dat een onafhankelijke instantie als het Mediafonds mee zou kunnen bepalen welke producties steun krijgen. "Als Telenet het echt zou menen met de Vlaamse tv-sector, stoppen ze hun investering in het Mediafonds zodat de selectie en verdeling op een eerlijke en objectieve manier kan plaatsvinden." Als dat er niet komt, zijn ze niet van plan om programma's uit te zenden die mee via STAP gefinancierd worden.

De zenders beschouwen het STAP in de eerste plaats als een verschuiving in de programmabudgetten van Telenet en zijn betaalzender Prime. De bedoeling is immers dat Telenet in ruil voor de financiële steun de programma's eerst zal kunnen uitzenden op zijn betaalkanaal. "Het geld van STAP zal ongetwijfeld op de kostenpost PR & Marketing geboekt worden", sneert een tv-directeur.

De zenders voelen zich gesterkt in hun argwaan door het feit dat zij niet uitgenodigd zijn voor de rondetafel van maandag. Die uitnodiging is "exclusief voor beslissingsnemers in de sector van de distributie en productie". Telenet nam de voorbije dagen nog contact op met de zenders om hen uit te nodigen - "we worden bijna gestalkt" luidt het, maar niemand is van plan daarop in te gaan.

"Als de zenders hier geen interesse voor hebben, is dat vooral jammer", reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Dit is net een initiatief dat het lokale landschap kan stimuleren. We hebben de voorbije weken hierover al verder gepraat met het kabinet van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a), met de producenten en met het Vlaams Audiovisueel Fonds (waar het Mediafonds een onderdeel van is, JDB). Maandag zullen we de concrete voorwaarden verder bespreken. Misschien is het dan wat vroeg om nu al te zeggen dat je niet wil meedoen?"

De producenten verwelkomen ondertussen het extra geld van Telenet, al hebben ze de distributeur al duidelijk gemaakt dat ze geen blanco contract willen ondertekenen en duidelijke voorwaarden eisen. "We hebben net bij de omroepen bedongen dat de rechten op een eerlijke manier verdeeld worden", zegt een tv-maker. "We zijn niet van plan om nu zomaar voor het geld van Telenet te zwichten." Al valt er ook kritiek te horen op de standpunt van de zenders. "Als de zenders niet willen dat we extra budget zoeken voor onze programma's, moeten ze ons maar genoeg geld geven om goede televisie te kunnen maken."

Mediaminister Lieten hoopt nog dat er een compromis zal bereikt worden over de steunmaatregelen. "Achter de schermen houden we de gesprekken open met alle betrokken partijen", luidt het op het kabinet. Lieten heeft Telenet ook aangespoord om over zijn plannen met het Vlaams Audiovisueel Fonds te overleggen.

Met STAP maaide Telenet wel het gras voor de voeten van Lieten weg. In haar beleidsverklaring had Lieten geschreven dat distributeurs verplicht zouden moeten investeren in Vlaamse producties. De gesprekken daarover liepen erg moeilijk en door zelf STAP te lanceren, nam Telenet de vlucht voorwaarts en blijft het zelf in de cockpit zitten. Bovendien was Telenet zo ook Belgacom te vlug af dat al langer aan een soortgelijk initiatief werkt. Volgens een goedgeplaatste bron zou Belgacom de volgende dagen uitpakken met een eigen voorstel om in Vlaamse televisie te produceren. In dat voorstel zou het Mediafonds wel betrokken worden.

Koude oorlog

De ruzie rond STAP is een zoveelste episode in de koude oorlog die nu al maanden woedt tussen de Vlaamse tv-zenders en Telenet, een conflict dat steeds erger wordt. Zeker tussen de commerciële zenders en Telenet gaapt een erg diepe kloof. "Als ik zie dat iemand van Telenet belt, neem ik gewoon niet meer op", getuigt een manager. "Ik laat ze dan een dag of twee wachten vooraleer ik terugbel."

Deze week nog ergerden de zenders zich blauw aan de voorstelling van het vernieuwde Yelo: ze werden pas enkele uren op voorhand ingelicht over het plan. Van een akkoord hierover was er al helemaal geen sprake. "Net zoals bij STAP namen ze de vlucht voorwaarts: ze lanceren iets en achteraf zullen ze dan wel onderhandelen. Maar op die manier word je wel voor blok gesteld."

De zenders hebben hun hoop gesteld op het voorstel van decreet dat in juli in het Vlaams Parlement werd ingediend. Dat voorstel beklemtoont dat de zenders eigenaar zijn van het lineaire tv-signaal en dat de distributeurs steeds de toestemming moeten vragen als ze iets nieuws lanceren.

Bij Telenet valt te horen dat de omroepen gewoon uit zijn op een deel van het geld. Een strategie die wel eens faliekant zou kunnen aflopen als het Amerikaanse Liberty Global volledig eigenaar wordt van Telenet en de belangrijke dossiers in het Europese hoofdkantoor in Amsterdam zullen beslist worden in plaats van in Mechelen. "En daar gelden andere regels dan de huidige gewestelijke Vlaamse regels."