Direct naar artikelinhoud

Woede in Kenia over hebzucht parlement

Enkele honderden mensen hebben in Nairobi geprotesteerd tegen de hebzucht van de nieuwe volksvertegenwoordigers door er varkens op straat los te laten. Parlementsleden in Kenia verdienen nu maandelijks zo'n 5.000 euro. Zij willen het dubbele.

"Het eerste waaraan zij dachten toen ze waren verkozen, was een salarisverhoging", zegt Boniface Mwangi, een in Kenia zeer bekende burgeractivist.

Het parlement in Kenia bestaat sinds de verkiezingen van maart dit jaar uit een assemblee en een senaat. In totaal gaat het om 418 mensen. Zij behoren tot 's werelds best betaalde politici.

Leden van vorige Keniaanse parlementen hebben eveneens geschiedenis geschreven door, in de ogen van de bevolking, vooral te vergaderen over de verhoging van hun eigen salarissen en toeslagen. Na de verkiezingen maakte een overheidscommissie hieraan een einde. Zij bracht het parlementsloon terug tot zo'n vijfduizend euro.

Vijftig keer modaal salaris

Sinds die tijd hebben de parlementariërs zich hierover uitvoerig beklaagd. Dit tot grote ergernis van onder anderen president Uhuru Kenyatta. Hij maakte vorige week nog eens duidelijk dat de volksvertegenwoordigers ruim voldoende verdienen en beter de levens van andere, veel en veel armere Kenianen zouden verbeteren.

Het huidige salaris van een mheshimiwa ('excellentie') is bijna vijftig keer zo hoog als een modaal Keniaans salaris. In de voor het eerst gekozen provincieraden ligt het salaris een stuk lager dan in het parlement. Maar de leden van die raden hebben dan ook al laten weten meer dan het viervoudige te willen verdienen.

"Het zijn geen halfgoden die wij zouden moeten vereren", liet gisteren een demonstrant bij het parlement in Nairobi aan de pers weten. De betogers lieten het niet bij woorden en spandoeken. Tot verrassing van de politie lieten zij bloed uit jerrycans op straat lopen en kwamen uit een vrachtwagens varkens te voorschijn.

Daarop gingen de agenten de demonstranten met een waterkanon en traangas te lijf. Zeker tien mensen werden gearresteerd. Onder hen was ook Boniface Mwangi, een oud-journalist, die als activist vorig jaar naam maakte met onder meer een graffiticampagne, waarbij politici als aasgieren werden afgebeeld.

Het felle protest tegen de volksvertegenwoordigers, dat bij het grote publiek veel instemming geniet, staat in schril contrast met de manier waarop de afgelopen weken is gereageerd op de benoeming door president Uhuru Kenyatta van zijn ministers.

Zijn keuze voor een relatief klein kabinet, met voor het grootste deel technocraten in plaats van politici van de oude stempel, stemt veel Kenianen relatief hoopvol.