Direct naar artikelinhoud

Modehuis Olivier Strelli tot juli beschermd tegen schuldeisers

De kledingketen Olivier Strelli vroeg in februari een gerechtelijke reorganisatieprocedure aan bij de rechtbank van koophandel. Daardoor is de onderneming zeker tot juli beschermd tegen schuldeisers. Het modehuis hoopt daarna op een doorstart.

De crisis in de modesector lijkt allesbehalve voorbij. Nadat ontwerper Walter Van Beirendonck zijn winkel in Antwerpen moest sluiten en ook hoedenmaker Christophe Coppens het recent voor bekeken hield, raakt nu bekend dat het modehuis Olivier Strelli in slechte papieren zit. Het gecumuleerde verlies van de overkoepelende onderneming Nissim liep eind vorig jaar op tot 4,3 miljoen euro.

"We verkopen gewoon niet genoeg", zegt woordvoerder Audrey Verhulst. "De media blijven maar zeggen dat de crisis nog niet voorbij is en dat mensen dus hun geld beter niet uitgeven. Daardoor zien we veel minder klanten in onze winkels, terwijl we wel de hoge personeelskosten moeten blijven betalen. De hele modesector heeft het daardoor trouwens moeilijk."

Hoe de toekomst van Olivier Strelli eruitziet, kan Verhulst nog niet zeggen. "Dat ligt niet meer in onze handen, maar in die van de rechtbank van koophandel." Het bedrijf vroeg drie maanden geleden een gerechtelijke reorganisatieprocedure aan. Ondertussen wordt er gezocht naar een oplossing voor de betrokken partijen, waaronder de schuldeisers van Olivier Strelli. "Heel wat mensen moeten hun akkoord geven, maar we hopen er toch nog door te komen", zegt Verhulst.

Het is niet de eerste keer dat Olivier Strelli het moeilijk heeft. Een overname in Frankrijk bleek enkele jaren geleden te hoog gegrepen. De gekochte winkels werden om financiële redenen opnieuw van de hand gedaan. In april 2010 vroeg het bedrijf daarop al voor zes maanden juridische bescherming. Na die periode vond de handelsrechter dat Olivier Strelli het herstel goed aanpakte, maar het bleek niet voldoende om de aanhoudende economische crisis te bekampen.