Direct naar artikelinhoud

'Wie zwemverbod negeert, moet eigen redding betalen'

Heel wat rebelse zonnekloppers besloten afgelopen weekend - ondanks het zwemverbod - een duik in zee te nemen. Als het aan de gouverneur van West-Vlaanderen ligt, moeten ze prompt een boete krijgen. Wie in de problemen raakt, moet bovendien zelf zijn reddingshelikopter betalen.

Het water van de Noordzee is slechts zo'n 10 graden warm, maar dat kon de 500.000 toeristen aan de Belgische kust afgelopen weekend niet deren. Velen van hen sloegen achteloos de oproep in de wind om niet in het water te gaan waar er geen redders waren. In alle kustgemeenten dus, met uitzondering van De Haan en Blankenberge. "Het is elk jaar hetzelfde", zucht An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. De scheepvaartpolitie van Oostende erkent het probleem: "We proberen mensen duidelijk te maken dat ze terug naar het strand moeten en dat doen ze dan ook. PV's uitschrijven doen we zelden. We schatten dit niet in als een ernstig misdrijf", klinkt het daar.

En daar moet volgens Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, eindelijk maar eens verandering in komen. "Ik zou wél boetes uitschrijven. Dan pas zullen mensen hun gedrag veranderen. Wat ze doen, is levensgevaarlijk en er draaien anderen voor op", vindt hij. "En dan zijn er nog mensen die uit het water moeten worden gered. Dat kost duizenden euro's. Die zouden ze in principe allemaal zelf moeten betalen. De staat kan niet blijven opdraaien voor mensen die eigenlijk de wet overtreden."

Meer redders

Of er dan niet gewoon meer redders moeten worden ingezet, zodat iedereen bij zo'n mooi weer gewoon veilig in zee kan? Ook het voorbije weekend stonden duizenden dagjestoeristen uren in de file, om wat verfrissing te zoeken aan de kust. "In principe moeten er vandaag nog helemaal geen redders zijn. Het water is nog te koud, en dus is zwemmen gevaarlijk", zegt Decaluwé. "Het is al voorgekomen dat iemand om het leven kwam door een te bruuske overgang van warm naar koud."

Officieel start het reddersseizoen pas begin juli. "De planning is vastgelegd. Men kan die niet bij elk weerbericht plots aanpassen", zegt Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van Bredene. "De reddersposten worden overigens vooral bemand door studenten, en die hebben nu nog blok."