Direct naar artikelinhoud

VTM krijgt 'enige en laatste' Nederlandstalig interview

Koning Albert II heeft donderdag een exclusief Nederlandstalig interview aan VTM gegeven. Zelf noemt de vorst het zijn 'enige en laatste interview'.

Het was journalist Barend Leyts die het afscheidsgesprek mocht inblikken. "Het interview duurde iets langer dan een uur. Je voelt in het gesprek dat hij zich bevrijd voelt. Hij vond het belangrijk om het over de reden te hebben waarom hij het interview gaf. De vorst zag het gesprek als zijn memoires. Verder sprak hij ook over hoe hij zich nu voelt en over gebeurtenissen van het voorbije jaar."

In een filmfragment dat gisteren in het VTM-nieuws getoond werd, zegt Albert dat hij zich zorgen maakt om Paola achter te laten. "Ik zie ook het einde van mijn leven. Ik denk er dikwijls aan. Met een mengeling van gevoelens, want ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen blijft. Mijn kinderen zijn nu getrouwd, die hebben hun eigen familie. Dus dat heeft minder belang."

Volgens Leyts ziet koning Albert het gesprek als een perfect geheel met het interview aan Vrebos. Dat veroorzaakte heel wat heisa op het paleis, aangezien Albert geen toestemming gevraagd had aan koning Filip. VTM laat weten voor dit interview wel contact gehad te hebben met de entourage van de koning. Woordvoerder van het paleis, Pierre-Emmanuel De Bauw, liet aan De Standaard echter weten dat "we op de hoogte gebracht zijn door VTM voor de preview in het nieuws van 13 uur. Noch VTM, noch de entourage van koning Albert heeft ons akkoord gevraagd."

Het interview wordt op maandag en dinsdag op VTM uitgezonden.