Direct naar artikelinhoud

'Nu voorrang Nederlandstaligen afschaffen, is dom'

Groen pleegt politieke zelfmoord in Brussel. Of daar leek het toch op als je staatssecretaris Bruno De Lille de laatste dagen hoorde vertellen dat hij de voorrangsregeling voor Nederlandstaligen in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs wil afschaffen. "Nee nee, het gaat om een misverstand", reageert De Lille nu hij zijn blunder inziet. "We willen niemand laten schrikken."

U verwacht dat nog één Nederlandstalig gezin op u zal stemmen?

"Natuurlijk: we willen die voorrangsregeling niet onmiddelijk afschaffen. Wat wij zeggen is: elk Brussels kind dat naar een Nederlandstalige school wil, moet dat kunnen. Daarvoor moeten er 55 scholen bijkomen.

"Eens dat gebeurd is, wordt de regeling overbodig. Maar dat is pas ten vroegste over vier à vijf jaar! Nu de voorrangsregeling afschaffen, zonder extra capaciteit, zou dom zijn."

Er is toch geen geld om 55 scholen bij te bouwen?

"Vlaanderen zou met investeren in het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad een goede zaak doen. Je kan toch moeilijk vragen dat je in Brussel bediend wordt in het Nederlands in de Brico en de Delhaize als je geen goed Nederlandstalig onderwijs voorziet?

"De kosten worden geraamd op 425 miljoen euro. Dat is veel geld, maar tegelijk is het minder dan de helft van wat de Vlaamse regering uitgeeft aan een project zoals de verbreding van de ring."

Zorgt de voorrangsregeling niet voor een goede sociale mix in de klas?

"Dat argument wordt altijd bovengehaald, maar het klopt niet. Er is geen enkele studie die bewijst dat je minstens een aantal Nederlandstaligen nodig hebt om goed taalonderwijs te geven. Je moet gewoon de lesmethodes aanpassen als je veel kinderen hebt die thuis een andere moedertaal spreken."

Lijdt het taalniveau daar niet onder?

"Ik weet dat zoiets tegen het buikgevoel ingaat. Mijn zoon is echter het perfecte voorbeeld. Hij is de enige met twee Nederlandstalige ouders in zijn klas. Maar ik ondervind dat hij beter Nederlands spreekt dan zijn West-Vlaamse neefjes. En zijn kennis van Franse, Engelse en zelfs Arabische woorden is veel beter."