Direct naar artikelinhoud

De harde waarheid achter veel schattige pups

Winstbejag, dat is de enige drijfveer van illegale hondenkwekers, zegt een inspecteur van Dierenwelzijn. 'Sommige kwekers beseffen niet wat ze die honden aandoen. Andere geven gewoon toe dat ze niet rondkomen en dus maar honden kweken voor de helft van de marktprijs.'

Erbarmelijke omstandigheden. Hokken waar de stront al maanden niet meer is weggehaald. Te lange nagels. Weinig vachtverzorging. Kortom: een dikke nul op het vlak van hygiëne en verzorging.

De inspecteur van de FOD Volksgezondheid moet niet lang nadenken over wat hij doorgaans te zien krijgt in illegale kwekerijen. Al zeven jaar voert de dierenarts controles uit in Vlaanderen en Brussel. De inspecteur wil niet met zijn naam in de krant. Uit schrik voor sommige van zijn 'klanten'. Die bijten blijkbaar harder dan hun honden.

In zijn geval bleef het altijd bij verbale agressie. Maar hij kent verhalen van collega's. "Meestal ontvangen die kwekers ons niet met open armen. Zo kneep een van hen ooit de keel dicht van een collega. Een andere collega werd gebeten in de hand. En nog een andere werd tijdens een controle opgesloten op een boerderij. Eén keertje haalde zo'n cowboy zelfs zijn geweer boven. Als we problemen verwachten, vragen we bijstand van de politie. Dan horen we vaak dat de politie die mensen al kent, omdat ze om de een of andere reden al een strafblad hebben."

Dat een van zijn anekdotes gaat over een landbouwer noemt de inspecteur dierenwelzijn 'een toeval'. Dat was nochtans ook het beroep van de man die elf van zijn honden deed inslapen nadat ze vorig weekend een jong meisje hadden aangevallen. "Wie op grote schaal honden wil kweken, heeft natuurlijk ruimte nodig. Landbouwers hebben op dat vlak dus een voetje voor", zegt hij.

Pups in regenton

De dierenarts-inspecteur situeert de illegale kwekers voornamelijk in grensgemeenten. De verklaring daarvoor zoekt hij in het feit dat ze via Nederland en Frankrijk hun honden op illegale wijze proberen te slijten. "Waarom iemand bij een illegale kweker een pup zou kopen? Omdat ze pakweg de helft goedkoper zijn. En een pup van zeven weken is altijd schattig - illegaal gekweekt of niet." Afhankelijk van het ras telt een koper 300 tot 1.500 euro neer voor honden zonder stamboekwaarde. "Illegale kwekers drukken de kosten omdat dierenwelzijn hen niets kan schelen. Geld, dat is wat telt. Dus vragen ze 200 euro voor een pup uit hun stallen."

De inspecteur zegt dat illegale kwekers heel gevarieerd reageren als ze tegen de lamp lopen. "Sommigen zeggen: we wisten dat het niet mocht. Anderen vallen uit de lucht en doen alsof ze niet weten dat er regels bestaan. Nog anderen zijn gewoon eerlijk. Zoals goed een jaar geleden in Hamont-Achel. Bij een controle van een erkende kweker stelden we vast dat hij honden had gekocht van iemand. Die iemand bleek niet te bestaan. De kweker wist wel waar de honden vandaan kwamen. We trokken er met de politie naartoe. De eigenaar wilde ons niet binnenlaten. We keerden later terug met een huiszoekingsbevel. De kweker vluchtte, maar niet voor hij een aantal pups had opgesloten in een brandkast. Hij verborg er ook enkele in een lege regenton. In totaal zaten daar veertig honden in een smerige schuur. Twee pups waren eigenlijk meer dood dan levend. Die man gaf achteraf gewoon toe dat hij zo probeerde zijn boterham te verdienen. Omdat hij niet rond kon komen met zijn invaliditeitsuitkering."

Volgens de inspecteur is een pup van een illegale kwekerij niet per se een verloren hond. "De socialisatie begint na zeven à acht weken, het tijdstip waarop kwekers de pups normaal gezien van de hand doen." Volgens de inspecteur zijn overtredingen bij hobbykwekers (maximaal tien nesten per jaar) en professionele kwekers meestal minder flagrant. "Omdat ze beseffen dat ze alles kwijt zijn als we hun vergunning intrekken", zegt de inspecteur.

Toch ziet hij nog een ander probleem. "Veel meer particulieren verzorgen hun honden nog slechter dan die kwekers. Maar mensen staan daar niet bij stil."

Big business

Vorig jaar sloot Dierenwelzijn vier (illegale) kwekerijen. Voor dit jaar zijn het er - Riemst inbegrepen - al twee. "Honden zijn big business", zegt Jan Ecykmans van de FOD Volksgezondheid. Vorig jaar werden in België 156.780 honden verkocht en geregistreerd.

Voor Vlaanderen en Brussel zijn er momenteel zeven inspecteurs dierenwelzijn. Tegen juli krijgen ze er normaal gezien twaalf collega's bij.