Direct naar artikelinhoud

Belg pleit in New York schuldig aan miljoenenfraude

Guy De Chimay, voormalig vermogensbeheerder op Wall Street, pleit schuldig aan fraude ten belope van zo’n 7 miljoen dollar.

Als vermogensbeheerder en oprichter van Chimay Capital Management slaagde de 47-jarige Guy De Chimay er tussen oktober 2008 en september 2009 in volle financiële crisis in om klanten op te lichten. Daarin lukte hij door zich voor te doen als dichte afstammeling van de welstellende en van de koninklijke familie afstammende De Chimay-familie, waar hij in werkelijkheid slechts een verre verwantschap mee heeft, en beweerde hij voor hen 100 miljoen dollar aan fondsen te beheren. De Securities and Exchange Commission (SEC), dat is de Amerikaanse waakhond van de financiële markten, had eerder al de bezittingen van De Chimay in de VS laten blokkeren. De Chimay pleitte nu voor het Hooggerechtshof van Manhattan schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en inbreuk op de financiële regelgeving. Hij riskeert drie tot negen jaar opsluiting.

De Chimay maakte voor z’n fraude gebruik van het Ponzi-schema. Daarbij lokte hij z’n investeerders door hen een jaarlijks rendement van maar liefst 12 procent te beloven, om hen vervolgens niet uit te betalen met rendement, doch met de inleg van nieuwe klanten. Op die manier wordt de schijn gewekt van een zeer succesvolle belegging.