Direct naar artikelinhoud

Steden mogen geen persoonsgegevens verkopen aan bedrijven

Steden en gemeenten mogen geen persoonsgegevens van inwoners verkopen aan commerciële bedrijven. Dat benadrukt de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), nadat bekend raakte dat onder meer Destelbergen privédata verkoopt aan bedrijven.

"Privégegevens van inwoners doorspelen aan bedrijven is in strijd met de privacywetgeving", zegt Marian Verbeek van de VVSG. Hiermee sluit de VVSG zich aan bij de Privacycommissie, die daarvoor al de praktijk veroordeelde. Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen adresgegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven, zo maakten de Coreliokranten bekend. Vooral informatie over burgers die net een bouwvergunning hebben gekregen, is in trek.

Volgens de Privacycommissie gaan de betrokken gemeenten daarmee hun boekje te buiten. Het VVSG treedt de commissie bij. "Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur", zegt Verbeek. "Iedereen heeft het recht om op de gemeente een openbaar document, zoals een bouwvergunning, te komen inkijken en die openbare gegevens over te schrijven. Maar er zijn ook gemeenten die zelf lijsten aanleggen met persoonlijke gegevens van inwoners. Dat kan niet."

Het VVSG wees de steden en gemeenten hier in het verleden al op. "Maar we zijn van plan om deze boodschap nog eens te herhalen", zegt Verbeek. "Hoeveel en welke steden en gemeenten toch lijsten met persoonsgegevens doorverkopen, weten wij niet. Zoiets komen ze ons niet melden."

Wet is duidelijke

Het mag nauwelijks verwonderen dat de privédata in trek zijn bij commerciële bedrijven. Het stelt hen namelijk in staat heel gericht publiciteit te voeren. Ter illustratie: voor bouwbedrijven is het veel interessanter om reclame te sturen naar mensen die net een bouwvergunning hebben gekregen dan naar alle inwoners van een gemeente.

"Het is duidelijk dat dit niet kan", stelt Luc Martens (CD&V), voorzitter van de VVSG en zelf burgemeester van Roeselare. "Ik betreur dat dit soort zaken voorkomen. Die bestanden mogen alleen gebruikt worden voor de administratie. Het kan niet de bedoeling zijn om tegen betaling lijsten aan bedrijven door te spelen."

Martens is formeel: "In Roeselare gebeurt dit niet. Wij zijn daar heel erg streng in. Als scholen ons adresbestanden vragen om nieuwe leerlingen aan te schrijven, weigeren we dat. Wij sturen zelf een brief naar de betrokken ouders, waarin we alle scholen voorstellen. Zo blijft alle informatie bij ons."

De gemeenten die wel privédata verkopen, zijn volgens Martens de uitzondering.. "De meeste steden en gemeenten volgen de regels", zegt hij. "Sowieso is de wet duidelijk. Er is hier weinig ruimte tot interpretatie."

Luc Martens, voorzitter van de VVSG: 'Ik betreur dat dit soort zaken voorkomen. Die bestanden mogen alleen gebruikt worden voor de administratie'