Direct naar artikelinhoud

Dood van een winkellegende

De Nederlander Jaap Blokker, voorzitter van Blokker Holding, is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Dat heeft de Blokker Holding, bekend van winkelformules als Blokker, Casa, Leen Bakker, Maxi Toys en Bart Smit, bekendgemaakt. Blokker was al langere tijd ziek.

Jaap Blokker, die op 5 februari 1942 in Amsterdam ter wereld kwam, is een kleinzoon van grootvader Jacob, die in 1896 in Hoorn een eigen zaak begon onder de naam Goedkoope IJzer- en Houtwinkel. Jaap Blokker leidde de onderneming meer dan 35 jaar en was in totaal meer dan 45 jaar actief bij het bedrijf. "In de tijd dat de heer Blokker verbonden was aan de onderneming, heeft hij met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten gestalte gegeven aan het huidige internationale detailhandelsconcern, waarbij het familiekarakter voor hem altijd centraal is blijven staan. Met het overlijden van zijn voorzitter verliest de raad van bestuur van Blokker Holding een groot inspirator die alom wordt bewonderd voor hetgeen hij tot stand heeft gebracht", meldde de onderneming.

Blokker was een workaholic. Tien jaar geleden vroeg een journalist hem of het geen tijd was om werk te maken van zijn opvolging. "Hoezo", antwoordde hij. "Adenauer was 81 toen hij nog bondskanselier van West-Duitsland werd. Nu wil ik me niet met hem vergelijken en ben ik niet van plan om tot mijn 81ste door te gaan, maar een jaar of vier, vijf blijf ik zeker nog." Blokker regelde echter pas vorig jaar de opvolgingskwestie, omdat kanker hem steeds meer in zijn greep kreeg.

Dat het zo lang geduurd heeft, zou volgens insiders te wijten zijn aan het moeilijke loslaten van 'meneer J.'. Blokker staat erom bekend graag de touwtjes in handen te houden en dat schrok de voorbije jaren meerdere externe kroonprinsen af.

Zijn kinderen zouden nooit geïnteresseerd zijn geweest om in de voetsporen van hun vader te treden ("Trouwens, het is maar de vraag of ze daar de kwaliteiten voor hebben", zei Blokker ooit). Dus werd uiteindelijk gekeken naar de familie in tweede lijn. En daar werd de oplossing gevonden. Zijn neef Roland Palmer en Thomas Smit, zoon van de oprichter van speelgoedketen Bart Smit, kregen het roer in handen. Thomas Smit is niet letterlijk familie, maar "is dat zakelijk wel". Bart Smit behoort sinds de jaren tachtig al tot het Blokkerimperium.

Angst voor ontvoering

Als een van Nederlands rijkste inwoners wou Jaap Blokker niet te veel in de kijker loper, al was het maar uit angst voor een ontvoering. Blokker zou zeer bevriend zijn geweest met Gerrit-Jan Heijn, een van de bestuurders van Ahold. Die werd in 1987 ontvoerd en vermoord.

In zijn periode als directeur van het familiebedrijf was hij hoofdzakelijk achter de schermen actief geweest. In het openbaar liet hij zich nauwelijks zien, hooguit op zaterdag in een van de filialen, waar hij dan het personeel bijstond.

Een keer per jaar maakte hij een uitzondering en hing hij zijn mening aan de grote klok. In het voorwoord van het jaarverslag van de groep haalde hij traditioneel de politieke en socio-economische actualiteit door zijn - nogal rechts geïnspireerde - mangel. Vorig jaar moest 'siësta-economie' Griekenland het ontgelden.

Blokker begon als 12-jarige liftboy in de Amsterdamse winkel en ging als 23-jarige fulltime voor de groep werken. Hij bouwde het bedrijf van zijn grootvader met een strakke regie uit van een kleine keten tot een retailconcern met 2.800 winkels in twaalf landen, goed voor 2,8 miljard euro omzet.(De Tijd / Belga)