Direct naar artikelinhoud

BP betaalt recordbedrag aan schadevergoeding voor olielekkage

De strafrechtelijke vervolging van oliegigant BP is van de baan. Het bedrijf betaalt een recordbedrag van 4,5 miljard dollar (3,5 miljard euro) aan boetes voor de olielekkage in de Golf van Mexico.

Daarmee is strafrechtelijke vervolging van het bedrijf van de baan. Wel zijn drie werknemers individueel aangeklaagd.

Gisterochtend maakte BP bekend dat het met de Amerikaanse justitie en beurswaakhond SEC tot een vergelijk was gekomen over de boetes die het moet betalen. 's Middags maakte de openbare aanklager bekend dat het wel twee werknemers aanklaagt voor doodslag en een hoge manager voor het afleggen van valse verklaringen.

Met de boetes is strafrechtelijke vervolging voor het bedrijf als geheel van de baan. Wel dreigt er nog een civielrechtelijke zaak, waarin het bedrijf tot aanvullende boetes kan worden veroordeeld.

Met de boetes bekent BP ook schuld aan de dood van elf werkers op het boorplatform. BP interpreteerde voorafgaand aan het ongeluk een lage druk in de boorpijp compleet verkeerd, en bekent nu nalatig te zijn geweest. Daarnaast heeft het bedrijf toegegeven dat het de hoeveelheid lekkende olie tijdens hoorzittingen van het Amerikaanse Congres opzettelijk heeft gebagatelliseerd. BP hield de eerste week na de explosie vol dat er maar een duizend vaten olie per dag lekten. Dat bleken er meer dan zestigduizend te zijn.

In totaal betaalt BP de komende zes jaar 4 miljard dollar aan strafrechtelijke boetes. Daarvan gaat 2,4 miljard naar de National Fish and Wildlife Foundation en 350 miljoen naar de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen, voor hun onderzoek naar de gevolgen van de ramp.

Aan beurswaakhond SEC wordt 525 miljoen overgemaakt, omdat BP zijn aandeelhouders heeft misleid met een onderschatting van de hoeveelheid gelekte olie.

Toenmalig BP-baas Tony Hayward moest een paar maanden na de ramp opstappen. Naast de moedwillige onderschatting van het probleem beging hij ook een reeks communicatieblunders. Zijn verzuchting "Ik wil mijn leven terug" behoort inmiddels tot de klassiekers onder de ongepaste uitspraken van topmanagers.

De schikking is maar een klein deel van de totale schade die BP heeft ondervonden als gevolg van het ongeluk. In totaal bedraagt de rekening nu 42 miljard dollar. Het beheersen van het lek en het schoonmaken van de Golfstranden kostte 14 miljard dollar. Aan schadevergoedingen (aan vissers, hotels, restauranthouders) is tot dusver 9 miljard uitgekeerd, en BP verwacht daar nog eens 7 miljard aan kwijt te zijn.