Direct naar artikelinhoud

Roamingkosten in Benelux op helling

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) wacht niet op Europa om de dure roamingtarieven af te schaffen. Hij wil nu al een regeling uitwerken binnen de Benelux.

Internet op uw smartphone in het buitenland is nog steeds peperduur en dat zal nog even zo blijven. De Europese Commissie had de vaste wil om de roamingtarieven af te schaffen tegen begin volgend jaar. Maar de lidstaten gingen dwarsliggen en stelden de maatregel uit naar juni 2018.

Het Europees Parlement reageerde furieus, maar beet deze week in het zand om de regeling alsnog om te buigen. Toch wil minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) niet wachten op Europa. De roamingtarieven kunnen wat hem betreft al veel eerder worden afgeschaft in de Benelux. "We hebben al vaker een voortrekkersrol gespeeld in Europa en willen dat nu ook doen. We hebben al een samenwerkingsakkoord tussen de drie landen. We kunnen verder gaan en afspreken om de roamingtarieven af te voeren. Andere landen kunnen zich aansluiten, als ze dat willen."

Het zijn in de eerste plaats de zuiderse (vakantie)landen die de maatregel afblokken. Als u aan de Spaanse costa deze zomer uw gsm gebruikt, strijkt de lokale operator daar een mooie vergoeding voor op. Door het afschaffen van de roamingtarieven zouden zij een gemakkelijke stroom inkomsten zien opdrogen.

Toch zitten er addertjes onder het gras. Zo is het nog niet gezegd dat uw Belgische operator helemaal geen geld meer zal moeten betalen voor het gebruik van het netwerk in Spanje. Mogelijk drijft uw operator de algemene tarieven op, om die extra kosten te compenseren. En betaalt u dus gewoon meer voor uw binnenlands gebruik.

En wat met mensen in België die hun toevlucht zoeken bij een buitenlandse telefoonmaatschappij, omdat die in de vrijgemaakte markt voordeliger tarieven kan aanbieden? Het telecomlandschap wordt mogelijk grondig door elkaar gegooid, waardoor verschillende landen op hun hoede zijn.

De omslag biedt wel degelijk grote kansen, voert Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) aan. Hij voelde De Croo over de kwestie aan de tand in de Kamer. "Een heel belangrijke markt blijft nu onderbenut. 300 miljoen mensen zetten hun roamingfunctie in het buitenland uit, omdat ze een hoge factuur vrezen. Dat berekende de Europese Commissie."

Ook Europa droomt van een eengemaakte digitale markt. Het idee is niet alleen om zakenmensen en vakantiegangers te verlossen van hun immense telefoonrekeningen. Het internetverkeer verloopt nu eenmaal steeds meer via mobiele weg. Niet enkel via gsm, maar binnenkort ook via uw auto of horloge. In het tijdperk van 'the internet of things' moeten we af van de grenzen die de roamingtarieven de facto instellen, klinkt het.

"De strijd is nog niet afgelopen." De Croo klampt zich vast aan een laatste sprankel hoop. Acht landen verzetten zich nog steeds tegen de snelle afschaffing van de roamingtarieven. Omdat ze een blokkeringsminderheid hebben, kunnen ze de boel tegenhouden. "Het kan niet dat de nationale belangen primeren in deze discussie. Volgende vrijdag komen we met de Europese ministers samen in Luxemburg. We zullen er alles aan doen om nog een compromis uit de brand te slepen."