Direct naar artikelinhoud
Politiek

Milquet zegt opnieuw ‘non’

Joëlle Milquet.Beeld BELGA

Voormalig minister Joëlle Milquet zal dan toch niet de Brusselse Kamerlijst van cdH trekken. Een politieke comeback zit er voorlopig niet in.

In februari kondigde cdH aan dat stemmenkanon Joëlle Milquet de Kamerlijst in Brussel zou trekken. Verrassend nieuws, want tegen Milquet loopt nog steeds een onderzoek naar belangenvermenging. Tijdens de kiescampagne in 2014 zou ze kabinetsmedewerkers hebben ingezet voor haar eigen campagne, hoewel dat verboden is. Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Maar Milquet trekt zich nu toch terug. De voormalige minister laat in een persbericht weten dat ze voor een Europese functie gaat. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft haar afgelopen woensdag immers een job aangeboden waarin ze aan de slag kan gaan met de rechten van slachtoffers van terreur en andere criminaliteit.

De plotse ommezwaai van ‘Madame Non’ roept vragen op. Zijn er gerechtelijke ontwikkelingen op komst in de zaak tegen Milquet?

Sinds oktober 2017 adviseerde Milquet hem al rond slachtofferrechten, weliswaar halftijds en onbetaald. Nu ze de kans krijgt om zich verder in de materie te verdiepen, wil ze die naar eigen zeggen met beide handen grijpen. Haar nieuwe opdracht valt onmogelijk te verzoenen met een intensieve politieke kiescampagne in de aanloop naar 26 mei.

De plotse ommezwaai van ‘Madame Non’ – een bijnaam die ze kreeg vanwege haar onverzettelijke houding tijdens regeringsonderhandelingen – roept intussen vragen op. Zijn er gerechtelijke ontwikkelingen op komst in de zaak tegen Milquet? Ontwikkelingen die de kiescampagne zouden kunnen doorkruisen? Voorlopig is het louter speculatie.

Milquet is intussen al drie jaar verdwenen van het nationale politieke toneel. Nu haar comeback is afgelast, neemt Kamerlid Georges Dallemagne de Brusselse lijsttrekkersplaats van haar over.