Direct naar artikelinhoud

Panama Papers: wachten op een antwoord van de regering

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) geeft vandaag uitleg over de Panama Papers in het parlement. Hij hoopt er ook een aantal nieuwe antifraude-maatregelen te kunnen presenteren.

In de nasleep van het schandaal rond de Panama Papers is de druk hoog om belastingontwijking en -fraude via belastingparadijzen te beteugelen. Meer dan 700 Belgen duiken op in het dossier. Op de regeringstafel liggen vijftien voorstellen om de fraudebestrijding op te drijven, maar er is nog geen consensus.

Zo wil Van Overtveldt de Belgische banken vragen om alle verrichtingen van hun klanten met exotische belastingparadijzen en verdachte tussenpersonen door te spelen aan de antiwitwascel en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Zo zouden de belastingdiensten toch al een idee hebben van wat zich in belastingparadijzen afspeelt. "Maar de Vlaamse liberalen, met staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein, staan op de rem. Ze vrezen voor de privacy", klinkt het bij N-VA.

Iets wat door Open Vld wordt ontkend. "We wachten op de voorstellen van Van Overtveldt. Hij moet eerst zijn huiswerk maken en weten wat elk voorstel inhoudt. Het klopt niet dat wij nu maatregelen tegenhouden. We willen die absoluut."

Sturm-und-drang

De liberalen waarschuwen wel voor al te veel sturm-und-drang. Er wordt verwezen naar enkele antiterreurmaatregelen die met veel bombarie werden aangekondigd, maar die dan even snel onhaalbaar bleken. "Is het bijvoorbeeld een goed idee om elke fiscale ambtenaar zomaar toegang te geven tot bankgegevens in de cloud? Wij denken van niet."

Nog iets waar de liberalen zich vragen bij stellen: in november heeft Van Overtveldt Panama van de lijst gehaald waarmee ons land geen belastingverdragen aangaat. "Alles was volgens hem oké. Nu wil hij het land weer op die lijst. We zijn daar niet tegen, maar het is een vreemde manier van werken."

Bij het ter perse gaan van deze krant was gisteravond nog niet duidelijk of de regering alsnog een akkoord heeft gevonden over een aantal maatregelen. Er leek wel consensus over een vijftal.