Direct naar artikelinhoud

Wie klopt Kittel?

Het is dat Marcel Kittel er goed uitziet. Anders was er geen zak te beleven aan de sprint in deze Tour de France. Zelfs al wordt die voor de deur van Buckingham Palace gereden. Cavendish doet niet meer mee. Greipel durft niet. En op het eind wint Kittel.

De Tour moet nog goed en wel beginnen en één ding is nu al zeker: niemand sprint sneller dan Marcel Kittel. Gisteren in Londen behaalde hij ritoverwinning nummer twee. Vandaag in Rijsel wordt er ongetwijfeld weer gesprint. Reken die er dus ook maar bij. En de drie of vier sprintetappes die daarna volgen.

We halen het lijstje er nu al bij. De Fransman Charles Pélissier sprintte in de Tour van 1930 zeven keer naar ritwinst. Mark Cavendish - zes keer in 2009, vijf keer in 2010 en 2011 - staat in de eeuwige ranglijst op plaatsen twee en drie. Iemand zal hem moeten tegenhouden, of Marcel Kittel breekt in deze Tour een record.

De vraag is dan: wie houdt Marcel Kittel tegen? Over Mark Cavendish moeten we het niet meer hebben. Cavendish crashte fataal in de eerste etappe met aankomst in Harrogate. Morgen wordt hij geopereerd en ongetwijfeld maakt hij dan een kruis over de rest van zijn seizoen. Cavendish heeft met zijn roekeloze gedrag niet alleen zichzelf een slechte dienst bewezen, hij heeft ook veel spankracht uit deze Tour gehaald.

Natuurlijk is er André Greipel. Greipel was vorig jaar één keer de snelste in de sprint. Maar waar is Greipel?, vraagt iedereen zich na drie etappes af. Achttiende zaterdag in Harrogate, gisteren in Londen kwam Greipel pas als 23ste over de streep. Het regende in Londen. Dan denkt Greipel aan vrouw en kinderen en trekt hij zijn remmen dicht. Het is een oud zeer. Maar bij Lotto konden ze er gisteren niet om lachen. Er zal deze ochtend nog een hartig woordje worden gepraat, voor die van Lotto weer aan de slag gaan.

Wie kan Kittel dus kloppen? Sagan raakte tenslotte ook niet verder dan het achterwiel van de Duitser. Misschien dat Kittel zichzelf nog verslaat. Zie zijn korte maar merkwaardige doortocht in de voorbije Ronde van Italië. Kittel won etappes twee en drie en kwam bij etappe vier niet meer aan de start. Zijn opgave was even bizar als onverwacht.

Gisteren legde Kittel dan toch uit hoe dat kwam. "Misschien heb ik in de Giro iets te uitbundig gevierd." Een kater. Kittel belooft dat het dit keer niet zover komt. "Ik zal heel voorzichtig zijn en zorgen dat ik niet ziek wordt", zei hij gisteren cryptisch.

De grootste ramp blijft voorlopig dat hij gisteren op de luchthaven van Londen zijn haargel niet door de veiligheidscontrole kreeg. Voor de rest heeft Kittel alles onder controle. Gisteren op de schitterende Mall van Londen sprintte hij met een snelheid van 75 per uur naar de finishlijn. "Het is misschien de snelste sprint die ik ooit heb gereden", glunderde de Duitser. Daarbij ging alle lof natuurlijk weer naar zijn ploeg. "We benaderen de perfectie."

"Zonder ons weet ik niet hoe het zou gaan met Marcel Kittel", viel ploegmaat Tom Veelers hem bij. En Koen de Kort: "Als Marcel op de goede plek zit, is hij niet te verslaan." Het gebeurde gisteren maar heel even dat Kittel in de straten van Londen het goede wiel verloor. Dat was 2,5 kilometer voor de streep. Ook Kittel had namelijk een beetje last van de regen. Maar Veelers trok zijn kopman weer bij. "Vijfhonderd meter voor de streep was het moeilijkste voor mij al achter de rug", zei Kittel.