Direct naar artikelinhoud

Sarkoleaks: cash, carrière en Carla

Als president keek Nicolas Sarkozy neer op het volk, als first lady vond de erg vermogende Carla Bruni dat het haar aan poen ontbrak. Een medewerker nam destijds tientallen gesprekken op met en over het stel Sarkozy - en die zijn nu gelekt.

Het webzine Atlantico en het satirische blad Canard Enchaîné zijn het die de kat de bel aanbonden: zij publiceerden dinsdagavond een reeks fragmenten uit gesprekken die Sarkozy met zijn raadslui voerde. Onder hen bevond zich ook de man die alles stiekem opnam, de omstreden want uiterst rechtse Patrick Buisson. De president had hem in de arm genomen om zijn veiligheids- en migratiediscours te stalen, en zo het Front National (FN) van Marine Le Pen de wind uit de zeilen te nemen. Een opzet dat mislukte, want Sarkozy verloor zijn herverkiezing aan PS'er Hollande, in 2012.

Buisson, een ex-hoofdredacteur van het rechtsradicale blad Minute, behoorde dan wel tot de inner circle van Sarkozy, uit de inmiddels authentiek bevonden fragmenten blijkt dat hij de president een watje vond inzake harde issues. Zijn beleid noemde hij schuchter als het over buitenlanders ging. "Hij aast te zeer op de eenheid met het politieke centrum", zegt Buisson op zeker ogenblik tegen een collega rechtse politicus, "de rechterflank is ongerust".

Zelf reageerde het oud-staatshoofd nog niet, maar volgens zijn entourage voelt hij zich "verraden" en is hij "furieus". Terwijl er uiteraard een rechtszaak van belooft te komen, haastte de Franse politieke klasse zich om Buisson, die per slot van rekening de medaille van het Erelegioen door Sarkozy kreeg opgespeld, te veroordelen.

Maar zowel rechts als links zullen rivalen zich in de handen wrijven. De in de groep gegooide weetjes zijn immers niet van die aard om Sarkozy's aanzien op te vijzelen in de aanloop naar een mogelijk kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Niet zozeer de politique politicienne en details uit de gouvernementele krabbenmand kaapten gisteren de aandacht weg, wel de rol die Carla Bruni aan Sarkozy's zijde speelde. Zo was de première dame, een functie die formeel niet bestaat in Frankrijk, doodleuk aanwezig bij topberaad op 26 februari 2011, toen het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux aan de orde was. Hortefeux, een van de zogenaamde lichtgewichten die Buisson weg wilde, kreeg de misdaadcijfers niet onder controle en zou de onrust bij de extreem rechtse burger onvoldoende weggenomen hebben.

Als de vraag ter sprake komt wat er met Hortefeuxs dienstappartement te gebeuren staat, herinnert Sarkozy eraan dat hij in een eerder leven, als minister van Economie, persoonlijk zijn huurflat betaalde, "want anders komt er een ogenblik dat je niets meer uitgeeft".

"Ik vind nog altijd dat je die flat had moeten houden", valt Bruni in.

"Akkoord", zegt ook communicatie-adviseur Franck Louvier, waarna Sarkozy lacht dat hij en Carla "een huis huren terwijl we drie officiële appartementen hebben".

"Ah ja", repliceert zij, "maar dat komt omdat ik jou onderhoud (Sarkozy woont in het chique westen van Parijs bij Bruni in, de dochter van een Italiaanse miljardair, LD). En ik die dacht dat ik een kerel met een salaris had gehuwd! Ik had fantastische contracten. En nu? Niets meer!"

"Ik ben dus rijk geworden door te trouwen", gaat Sarkozy ironiserend door. En zij, het vroegere topmodel: "Gelukkig kan ik nadien (na het presidentschap, LD) opnieuw contracten tekenen, ik ben niet van plan om lang te wachten. Een klein, cool contractje. Ik ga geen anti-rimpelcrème slijten aan meisjes van 22, toch? (gelach onder de aanwezigen) Julia Roberts is 44, Sharon Stone 52, Julianne Moore 53. En die hebben allemaal fantastische contracten, terwijl ik er momenteel geen mag ondertekenen, want dat hoort niet."

En Sarkozy, afrondend met een verwijzing naar een populair typetje van komiek Guy Bedos: "Ik zal je zeggen wat mijn toekomst is: die van Monsieur Ramirez die de kassa bijhoudt." (lacht)

Windeieren

Het imago dat de Sarkozy's van zichzelf ophangen, herinnert de Fransen met nooit geziene letterlijkheid aan de indruk die ze altijd al van Nicolas en Carla hadden: die van een inhalig stel dat ver van de gewone man af staat en blingbling boven goede smaak verkiest.

Ook het feit dat Bruni present geeft bij overleg over de toekomst van het kabinet, en dus ook van het land, werpt vragen op. "Als zij aanwezig is, dan betekent het dat ze ook invloed heeft", stelt editorialist Bruno Roger-Petit van Le Nouvel Obs'. "En als ze invloed heeft, dan heeft ze die zonder de geringste legitimiteit."

Toch is het nog de vraag of de affaire Nicolas Sarkozy mordicus windeieren moet leggen. De toenmalige president handelde te goeder trouw maar werd gedupeerd door een gewetenloze secondant. In het verleden kon Sarkozy, die ondanks aanhoudende scandalitis erg populair blijft bij de rechtse kiezers, ook al vaak profijt trekken uit slachtofferschap.