Direct naar artikelinhoud

Zweden wijst 'oudste vluchteling ter wereld' uit

Een Afghaanse vluchtelinge van 106 jaar oud krijgt geen genade. Gastland Zweden keurt haar asielverzoek af.

Sinds ze in 2015 in een vluchtelingenkamp in Kroatië werd geïnterviewd door verschillende buitenlandse media, gaat ze door het leven als 'de oudste vluchteling ter wereld'. Maar ondanks haar gezegende leeftijd is Zweden onverbiddelijk voor de Afghaanse Bibihal Uzbeki: ze moet terug naar haar thuisland.

Uzbeki legde in 2015 samen met haar familie duizenden kilometers af van Kunduz, een stad in Afghanistan, naar Zweden. Op hun tocht trokken ze door de meest onherbergzame gebieden in landen als Iran, Turkije en Griekenland en werd de hoogbejaarde vrouw om beurten gedragen door haar zoon en kleinzonen.

Pas in Duitsland kreeg ze van een dokter een rolstoel, waarmee ze het resterende traject naar Zweden kon afleggen. Daar hoopte de familie asiel te krijgen op grond van hun vluchtelingenstatus in Afghanistan.

Strenger

Maar Zweden weigert de vrouw nu asiel toe te kennen. Het land nam tot 2015 per hoofd van de bevolking meer vluchtelingen op dan eender welk ander land: in totaal zochten in dat jaar 163.000 vluchtelingen er asiel. Door de hoge instroom is het land de laatste jaren echter strenger geworden en Afghanistan in zijn geheel wordt niet langer als een gevaarlijk land beschouwd.

Uzbeki verklaarde in 2015 aan The Guardian dat ze zich al bij al goed voelde. "Maar ik heb afgezien." Zij en haar familie zijn in beroep gegaan tegen de beslissing.