Direct naar artikelinhoud

Ook Louis Tobback combineert twee inkomens

Sp.a-coryfee Louis Tobback combineert zijn inkomen als Leuvens burgemeester met een parlementair pensioen. Wettelijk niets mis mee, maar wel lastig voor zijn voorzitter John Crombez.

Crombez was eind vorige week kritisch voor Geert Bourgeois omdat die naast zijn wedde als Vlaams minister-president ook zijn pensioen als schepen ontvangt. "Hij moet zelf toch het verstand hebben om te verstaan dat mensen niet accepteren dat hij naast zijn 10.000 euro per maand nog eens 1.000 euro belastinggeld krijgt", zei hij vrijdag in Terzake.

Door de uitspraak nam Crombez een risico. Zeker nu blijkt dat Louis Tobback, nog steeds een boegbeeld binnen zijn partij, ook twee inkomens combineert: dat van burgemeester en zijn parlementaire pensioen.

Dat bevestigt Tobback zelf, maar veel meer details wil hij niet kwijt. "Mijn pensioen is geen publiek mandaat en dat gaat niemand aan", zegt hij. "Ik krijg mijn pensioen zoals de wet dat toelaat. Ik ga ervan uit dat het parlement geen immorele wetten heeft gestemd."

Tobback heeft langer dan twintig jaar in het parlement gezeten (of minister geweest) en heeft daarom, volgens de toen geldende regels, recht op zijn volledige parlementaire pensioen. In principe kon hij dat sinds 2003 aanvragen, toen hij uit de Senaat verdween. Sinds wanneer hij zijn pensioen opneemt is onduidelijk.

Nieuwe gevallen

Een vol parlementair pensioen bedraagt momenteel ongeveer 6.200 euro bruto per maand, waar in de meeste gevallen nog zo'n 3.000 euro netto van overblijft. Het schepenpensioen van Bourgeois bedroeg iets meer dan 900 euro per maand.

Let wel, als een parlementair ook pensioenrechten heeft opgebouwd uit een ander beroep, bijvoorbeeld als leerkracht of advocaat, worden die zo goed als integraal afgeroomd. Op de combinatie burgemeestersloon en pensioen zit dan weer geen plafond. De burgemeester van Leuven verdient op jaarbasis ruim 120.000 euro bruto.

Tobback is allicht niet de enige burgemeester die zijn parlementaire pensioen al krijgt. Had Crombez daarom niet beter wat voorzichtiger gecommuniceerd? "Hij heeft nooit gezegd dat er geraakt moet worden aan iemands wettelijke pensioen, wel dat er een algemeen plafond moet komen", laat hij weten via zijn woordvoerder. "Tegelijk heeft hij zijn oproep herhaald om met de partijvoorzitters samen te zitten. Dat gebeurt maar niet. Hij gaf het zelf vrijdag al aan: zolang er geen verdere afspraken worden gemaakt, gaan er gevallen naar boven blijven komen."