Direct naar artikelinhoud

Eerste zwangerschap met IVM-techniek

Voor het eerst verwacht een vrouw in ons land een baby dankzij IVM. Dat is een tot nu toe weinig bekend zusje van IVF dat allerlei voordelen biedt. In het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel wordt de nieuwe techniek verfijnd.

Twaalf vrouwen die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden worden sinds januari 2010 in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde in het UZ Brussel behandeld met In Vitro Maturation (IVM). Vier zijn zwanger, van wie één al acht weken, wat volgens de specialisten ‘hoopgevend’ is. De geboorte van de eerste IVM-baby is voorzien voor begin november.

IVM is een variant op IVF (in-vitrofertilisatie). Bij deze nieuw op punt gestelde kunstmatige voortplantingstechniek worden onrijpe eicellen geoogst, die men eerst laat uitrijpen alvorens ze in het labo te bevruchten. Daardoor is de techniek patiëntvriendelijker en een waardevol initiatief voor koppels die met de klassieke IVF, waarbij rijpe eicellen worden weggenomen, niet kunnen geholpen worden.

In tegenstelling tot bij IVF, waarbij een fikse dosis hormonen worden toegediend met injecties, krijgt de patiënte bij IVM een veel lagere dosis hormonen. De onrijpe eicellen moeten eerst 24 tot 48 uur uitrijpen in een speciale kweekvloeistof voor ze bevrucht kunnen worden.

IVM is vooral geschikt voor patiënten met een grote eicelreserve. “Dat zijn de vrouwen die het grootste risico lopen op overstimulatie, wat kan leiden tot een opgezwollen buik, vochtophoping in de buik, onderbuikpijn en een verhoogd risico op trombose”, zegt gynaecoloog Michel De Vos.

Een IVM-behandeling daarentegen heeft weinig tot geen hormonale bijwerkingen en het risico op overstimulatie is onbestaande. De Vos: “Dit is echt een veel patiëntvriendelijker techniek dan klassieke IVF, zeker ook omdat we nog altijd niet veel weten over de langetermijnrisico’s van hormonale stimulatie. Minstens vijf procent van de in ons land jaarlijks 10 à 20.000 vrouwen die een IVF-behandeling krijgen, krijgt last van overstimulatie.”

Nog een voordeel is dat de techniek goedkoper is. “Je krijgt momenteel zes IVF-behandelingen terugbetaald, maar bij IVM krijg je momenteel drie behandelingen voor de prijs van één”, zegt De Vos.

Zijn er dan geen nadelen? “Voorlopig is de kans dat je zwanger wordt met IVM 15 à 20 procent, tegenover 30 à 40 procent bij IVF. De eerste IVM-baby is al in 1994 geboren, maar omdat er minder kans op zwangerschap is, heeft de techniek nauwelijks aandacht gekregen. Farmaceutische firma’s stonden er niet achter”, zegt De Vos. Het UZ Brussel hoopt daar verandering in te brengen. De Vos: “We zijn de techniek gevoelig aan het verfijnen, waardoor de kans op zwangerschap veel groter wordt. Het ziet er naar uit dat dat zal lukken.”