Direct naar artikelinhoud

Experts blijven verdeeld over Contador

Is Alberto Contador nu schuldig aan dopinggebruik of niet? De Madrileense media toonden gisteren een mooi voorbeeld van believers versus non-believers. Terwijl de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer in de sportkrant Marca de verdediging van Contador op zich nam, beschuldigde Jordi Segura, hoofd van het antidopinglab in Barcelona en ontwikkelaar van de test om weekmakers in het lichaam op te sporen, in de sportkrant AS de renner van het gebruik van bloeddoping. “De theorie van het vervuilde vlees is, op wetenschappelijke basis, de meest waarschijnlijke”, zei De Boer. “Die van de bloedtransfusie de minst waarschijnlijke.” Segura zag dat helemaal anders. “De sporen van weekmakers in zijn bloed wijzen op een transfusie. Bloedzakken bevatten nu eenmaal weekmakers. Maar omdat veel producten weekmakers bevatten, moeten de aangetroffen hoeveelheden al behoorlijk hoog zijn voor iemand positief test.

De Boer zwijgt in alle talen over de weekmakers. Liever wijst hij op de kleine hoeveelheid clenbuterol die gevonden is.”"Het is wel degelijk mogelijk dat er kleine sporen in de mens worden teruggevonden als het vlees in hoge mate vervuild is door clenbuterol, vooral bij schapen-, koeien/of kalfsvlees.”

Bjarne Riis blijft (voorlopig) achter zijn nieuwe aanwinst staan. Na het vertrek van de Schlecks trok de 46-jarige Deense ploegleider van Saxo Bank Contador aan om samen met hem de Tour te winnen. Een droom die uiteen dreigt te spatten . “Ik heb Alberto onlangs nog gesproken en ik zie geen enkele reden om hem niet te geloven”, aldus Riis. “Ik vrees echter dat het een politiek spelletje zal worden. Ik hoop dat dat niet gebeurt. Het zou bijzonder ongelukkig zijn voor alle betrokkenen.”

Ook de beklaagde zelf liet nog eens van zich horen. Op zijn Twitterpagina liet Alberto Contador weten dat hij “zeer triest en ontgoocheld” is. “Hoe hard ik het ook probeer, ik kan het maar niet begrijpen.” (KBo)