Direct naar artikelinhoud

150 Afghaanse betogers opgepakt

150 uitgeprocedeerde Afghanen zijn in het centrum van Brussel opgepakt toen ze de kleine ring blokkeerden. 'Een schande', zegt de Liga voor de Rechten van de Mens. 'Dat het tijd werd', zegt Touring.

De actie was een zoveelste die de aandacht wou vestigen op het lot van Aref Hassanzada (20), die na zijn terugsturen uit België werd vermoord door de taliban.

Volgens Alexis Deswaef, voorzitter voor de Liga voor de Rechten van de Mens, gebruikte de politie excessief geweld. "Er zijn 150 Afghaanse mannen gearresteerd. De politie scheidde hen met opzet van hun gezinnen. Zij staan nu 24 uur ter beschikking van Vreemdelingenzaken. Die kan hen bevelen het grondgebied te verlaten of overbrengen naar een gesloten centrum."

Zo overkomt de Afghanen precies datgene wat ze aanklagen. De Afghanen blokkeerden gistermiddag de kleine ring. Een groep van 200 betogers trok naar het kabinet van premier Di Rupo.

De politie was massaal aanwezig en gebruikte matrakken, gevechtshonden en traangas om de manifestanten te verjagen van het Kunst-Wet-kruispunt.

Ook enkele Belgen werden opgepakt, onder wie een verpleger, een journalist en advocate Selma Benkhelifa van Progress Lawyers Network.

"Gewonden kregen geen zorgen", zegt Deswaef. "Terwijl internationale organisaties het erover eens zijn dat de toestand in Afghanistan sterk is gedegradeerd, is de Belgische regering enkel bezig met de electorale campagne van Maggie De Block." Vluchtelingenwerk Vlaanderen kwam gisteren met een rapport waaruit blijkt dat 87 procent van de terugkerende asielzoekers in eigen land moet onderduiken.

Wie het optreden van de politie wel toejuicht, is Danny Smagghe van Touring. "Dat het tijd werd", zegt hij. "Het verkeer blokkeren is een flagrante overtreding van de wegcode. Het recht om zijn mening te uiten kan niet voorgaan op het democratische recht om zich te verplaatsen. Er zijn mensen die twee uur zijn gegijzeld in hun auto. Men kan moeilijk over de manifestanten heen rijden."