Direct naar artikelinhoud

Bevolkingsgroei zet België onder druk

In twintig jaar tijd komen er 1,4 miljoen Belgen bij. Niet alleen de arbeidsmarkt, maar ook de scholen en de vastgoedsector komen onder druk te staan. Barst België uit zijn voegen? 'Om de integratie te laten slagen, moet de economie flink groeien.'

België als beloofde land. In 2030 zullen er 12.204.065 Belgen zijn, 1,4 miljoen meer dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau dat de bevolkingsvooruitzichten van 27 landen onderzocht. Het aantal inwoners van ons land stijgt met 12,6 procent. Slechts in vijf landen - Luxemburg, Zweden, Cyprus, Ierland en het Verenigd Koninkrijk - neemt het sterker toe. In acht landen daalt de populatie: zo neemt het aantal Duitsers af met 2,1 procent en Bulgarije is er een daling van 12,6 procent.

Er komt dus ruim een miljoen nieuwe Belgen aan. Zal ons land hun kunnen opleiden, werk verschaffen en voeden? Johan Surkyn, demograaf aan de Vrije Universiteit Brussel: "Er zullen vooral Oost-Europeanen en geregulariseerde vluchtelingen arriveren. Zij gaan aanvankelijk in Brussel en Antwerpen wonen. Daardoor zullen de tekorten in de stedelijke scholen toenemen. Ook de woningmarkt komt verder onder druk te staan. Intussen worden de Vlaamse gezinnen kleiner en zijn er meer alleenstaanden. Er zal dus vooral nood zijn aan appartementen, met stijgende prijzen als gevolg."

De meeste migranten zullen laaggeschoold zijn. Zij moeten een opleiding krijgen, meent Surkyn. "De nieuwe generatie dient beter onthaald en opgevangen te worden dan de vorige. Het is belangrijk dat zij goed geschoold worden en diploma's behalen. Als dan ook de vraag naar werk toeneemt, kunnen we hun komst opvangen. Maar om dat te laten slagen, moet de economie wel flink groeien."

Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Nieuwkomers treffen een West-Europa in crisis aan. Wat gebeurt er als zij geen fatsoenlijke job vinden? Bart Van de Putte, sociaal demograaf aan de UGent: "Het is erg cynisch, maar we kunnen onze welvaartsstaat behouden met een groep die gemarginaliseerd is. Zolang dat deel niet te groot wordt, tot ongeveer 15 procent van de totale bevolking, is er voor de modale Belg niks aan de hand."

Arm versus rijk(er)

Er moet vooral op worden gelet dat de nieuwe bevolkingsgroepen niet bij elkaar worden geplaatst, zoals in de Londense housing estates en de Parijse banlieues is gebeurd. "De kloof tussen arm en rijk(er) zal groter worden", zegt Van de Putte. "Toch gaan we in Gent, Antwerpen of Brussel niet noodzakelijk brandende auto's zien. Als investeren in de socio-economische mobiliteit van migranten niet lukt, kan het altijd nog politioneel onder controle worden gehouden. Na de rellen van vorig jaar is de Londense politiemacht daar uiteindelijk ook in geslaagd."