Direct naar artikelinhoud

Stijl van bankier bepaalt hoeveel risico's bank neemt

Niet de bonussen, maar het karakter en talent van topbankiers bepalen hoeveel risico's banken zich op de hals halen. 'Een bonusplafond heeft niet veel effect op het risicogedrag van bankiers.'

Een bonusplafond is misschien principieel verdedigbaar, maar niet omdat banken zich daardoor minder roekeloos gaan gedragen. Want de hoogte van de beloningen bepaalt voor hooguit 4 procent de verschillen in gedrag tussen banken, terwijl de 'stijl' van bankiers - hun persoonlijkheid, aanleg en arbeidsethos - voor tot wel 72 procent doorslaggevend is.

Dat blijkt uit onderzoek naar 1.578 bankbestuurders van 165 Amerikaanse banken over de periode 1992-2010. Het is de eerste keer dat wetenschappers kijken naar de individuele kenmerken van bankiers om te verklaren waarom de ene bank meer risico's neemt dan de andere, bijvoorbeeld door het verpakken van rommelhypotheken.

Sinds de crisis is het een gemeenplaats dat hoge bonussen bankiers prikkelen tot riskant gedrag. Maar een causaal verband tussen bonussen en bancaire roekeloosheid is er niet of nauwelijks, zegt een van de auteurs van het onderzoek, econoom Francesco Vallascas van de universiteit van Leeds. "We moeten dus niet verwachten dat een bonusplafond veel effect zal hebben op het risicogedrag van bankiers." Ook factoren als opleiding en leeftijd verklaren voor hooguit 5 procent verschillen in gedrag.

De wortel van het probleem ligt veeleer bij het karakter van bankiers, waaraan toezichthouders veel moeilijker iets kunnen doen dan aan bonussen, aldus de studie. De onderzoekers verdeelden bankbestuurders over zes categorieën, variërend van 'extreem behoedzame managers' tot 'agressieve vernieuwers'. Hoe agressiever de strategie van de bankbestuurders, des te hoger de risico's waaraan ze hun banken blootstelden, zeggen de onderzoekers.