Direct naar artikelinhoud

'Di Rupo past homeopathie toe'

"Een acute infectie geneest niet met homeopathie." Rudi Thomaes, topman van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO), scherpt zijn oordeel over de nota-Di Rupo aan. "De haperende groei van de economie en het toenemende wantrouwen dwingen mij daartoe. De remedie die de formateur uitwerkt, moet veel doortastender en veel overtuigender zijn dan wat hij nu voorstelt."

Thomaes geeft het zelf grif toe: hij verkondigt een andere boodschap over de nota-Di Rupo dan bij de publicatie ervan. Van zijn aanvankelijk mild oordeel blijft er niks over. "Ik kan niet anders: de problemen in dit land zijn er de afgelopen twee maanden echt niet minder om geworden. De economische groei dreigt te verminderen, waardoor de saneringen opgedreven moeten worden."

"Als het regeerprogramma op dat vlak niet overtuigend is, zullen we in de eurozone aan geloofwaardigheid inboeten. Dan zullen we uit de groep van de betrouwbare landen donderen en terechtkomen bij de zwakke broertjes die niemand vertrouwt. Er moet een regeerprogramma komen dat ervoor zorgt dat België ernstig genomen wordt door Europa en de beursanalisten."

Opdat België niet wegzinkt in de Europese rankings, vindt het VBO het absoluut noodzakelijk dat er gepraat kan worden over de index. "Het getuigt van weinig Europees fatsoen dat de formateur de index compleet gebetonneerd heeft in zijn nota."

Ook het rapport van de Vergrijzingscommissie, zo meent Thomaes, zou Di Rupo tot meer actie moeten aanzetten. In dat rapport werd een simulatie gemaakt op basis van Di Rupo's werkstuk. "Daaruit blijkt dat het effect van de nota-Di Rupo op de staatsfinanciën marginaal is. Di Rupo moet meer moed aan de dag leggen. Hij blijft veel te voorzichtig. Alleen maar strengere loopbaanvoorwaarden en een kleine aanpassing aan de gelijkgestelde periodes levert een mooi verhaal op voor de kiezers, maar nauwelijks resultaat. (fijntjes) De Belgische ondernemers verwachten dan ook dat de rekenijver die we gezien hebben bij de onderhandelingen rond de financieringswet zal terugkeren bij het indijken van de kosten van de vergrijzing."

Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemingen, is zelfs nog krasser in haar oordeel. "De formateursnota is ronduit destructief voor de economie", zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder bij Unizo. "Het enige positieve wat ik erover kan zeggen, is dat alle elementen waarover gepraat moet worden erin staan. Die nota kan dienen als inhoudstafel. Meer niet."