Direct naar artikelinhoud

Philips Turnhout schrapt 136 jobs

Bij Philips Lighting in Turnhout verdwijnen 136 bediendejobs. Dat meldt het bedrijf na een speciale ondernemingsraad. Dat de jobs verdwijnen bij de bedienden en kaderleden is volgens de vakbonden onrustwekkend.

De directie heeft het voornemen voor de reorganisatie gisterochtend bekendgemaakt aan het personeel. Het banenverlies slaat niet op arbeiders, zo meldt het bedrijf. Bij Philips Lighting in Turnhout werken net geen 1.600 mensen.

Reden voor de reorganisatie is volgens het bedrijf de snel wijzigende verlichtingsmarkt. "Het verminderen van kosten is noodzakelijk om competitief te blijven in een markt gekenmerkt door een toenemende Aziatische concurrentie en de snelle opkomst van LED-verlichting", luidt het.

Philips Turnhout maakt de verlichting van straten, winkels en sportstadions. Het staat aan de top in de wereldwijde markt van hogedrukgasontladingslampen (HID), maar moet vaststellen dat de alternatieve technologie LED almaar meer de norm wordt.

De directie plant de komende periode regelmatig overleg met de bonden en zal zich naar eigen zeggen "maximaal inspannen om de betrokken medewerkers te begeleiden in dit proces".

Volgens Anneleen Van Troos, woordvoerder van Philips België, is de reden van de ontslagen "het terugdringen van de vaste kosten om de marges veilig te stellen". Ze geeft toe dat daarbij ook jobs van ingenieurs zullen sneuvelen, ook al is het volgens haar te vroeg om te specifiëren hoeveel jobs er in welke functies geschrapt worden. Van Troos benadrukt dat "productinnovatie belangrijk blijft, maar dat die verschuift naar kosteninnovatie, aangezien HID een mature technologie is".

De vakbonden vrezen dat er in de praktijk niets meer in huis zal komen van innovatie-investeringen en alle nadruk komt te liggen op bezuinigingen.

Serge Serret van de socialistische bediendebond BBTK: "Er hing wel iets in de lucht de voorbije tijd, maar dit hadden we niet verwacht. Wij stellen ons vragen bij hun visie over de fabriek. Men wil de innovatie afbouwen en kosten en investeringen terugdringen: dat lijkt ons geen gunstig toekomstverhaal voor Philips Turnhout. Tijdens de informatie- en consultatieronde die eraan komt, gaan wij tewerkstellingsgaranties vragen voor de toekomst."

Leo Lauwerysen van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK: "Philips wil in Turnhout niet meer investeren in innovatie, maar enkel in kostenbesparing. Er is nog wel een markt voor de hogedruklampen die we hier produceren, maar Philips wil in deze niche dus geen nieuwe producten zoeken. In de praktijk betekent dat dat er op termijn geen toekomst meer is voor Philips Turnhout."

Innovatie

"Vroeger was dit de meest innovatieve lichtfabriek van de wereld", zegt de vakbondsman nog, "en innovatie is toch de toekomst voor de westerse economie. Dat Philips in de toekomst niet meer kiest voor hogedruklampen, baart ons zorgen."

HID-lampen worden vooral gebruikt voor de verlichting van sportterreinen, podia, straatverlichting en gebouwen. Zo wordt 55 procent van alle voetbalstadions door Philips Lighting verlicht. Nagenoeg alle Belgische wegen worden verlicht met HID-lampen uit Turnhout. Vooralsnog bestaat er geen gelijkwaardig alternatief in de sterk opkomende technologie van LED. Analisten gaan ervan uit dat LED rond 2015 voor 50 tot 60 procent van de verlichting instaat. Nu is dat 15 procent.