Direct naar artikelinhoud

Vincent Kompany, meer dan louter voetballer

Afgelopen week stond het nog in deze krant: geen enkele club betaalt zijn spelers beter dan het Manchester City van onze nationale held Vincent Kompany (27). Maar wat doet een jonge snaak met zo verschrikkelijk veel geld en zo'n onwaarschijnlijke status? Nogal wat, zo blijkt.

Vincent Kompany was nog maar net twintig toen hij een engagement aanging als ambassadeur voor SOS kinderdorpen in Congo, het land waar zijn vader geboren is. Vandaag zet hij zich nog altijd voor de Congolese weeskinderen in. Maar het is al lang niet meer zijn enige engagement.

Zo richtte Kompany in de zomer van 2010 ook de vzw VICA op. De vereniging, waar hij nog altijd de voorzitter van is, organiseert dans-, boks- en toneelinitiaties voor jongeren in het noorden van Brussel, de probleemwijk waar Kompany zelf is opgegroeid. Ondertussen is VICA ook in Manchester actief. De vereniging is er medeorganisator van dans- en muziekworkshops voor jongeren die volgens de voorzitter te veel als een probleem in plaats van als een potentieel talent worden gezien.

Diezelfde jongeren zijn de doelgroep van voetbalclub BX Brussels, het voormalige FC Bleid dat eerder dit jaar werd overgekocht door Kompany. BX Brussels mag je gerust een familiebedrijfje noemen. In het bestuur zitten Kompany's vader Pierre en zijn broer François. "Om te breken met het machismo in het Belgische voetbal" wordt BX Brussels voorgezeten door Christel Kompany, zijn niet weinig charismatische zus. De sportieve leiding is in handen van Junior Ngalula, ex-voetballer en een jeugdvriend van Vincent Kompany.

BX Brussels start het volgende seizoen in vierde klasse. Maar de club ambieert duidelijk meer. Twee weken geleden raakte bekend dat Jesse De Preter, voormalige topman bij eersteklasser Lierse, CEO wordt van BX Brussels. De Preter noemde het voetbal in Brussel toen "een slapende reus. Er zijn tal van problemen, maar tegelijk zijn de mogelijkheden onbegrensd."

Uitgebreide interviews met Vincent Kompany lees je niet zo vaak, om niet te zeggen nagenoeg nooit. Waarom zou hij ook interviews geven? Als Kompany iets te zeggen heeft, dan doet hij dat in de regel met een tweet, een communicatiemiddel waarmee hij een publiek bereikt dat vele malen groter is dan om het even welke krant of tv-zender.

Vincent Kompany heeft op twitter ongeveer 878.000 volgers. Dat is meer dan het tienvoudige van Elio Di Rupo, en net iets minder straf dan de Belgische nummer één en twee: Eden Hazard en zangeres Hadise, beiden goed voor meer dan een miljoen volgers.

Tweets van Kompany durven wel eens ergens over te gaan. Zo stuurde hij vorige week een bericht over een Amerikaanse vader in nazi-uniform rond met de boodschap dat dit wel "de idioot van het decennium" moet zijn. Mede vanwege de inhoud zijn Kompany's tweets niet zelden goed voor een paar honderd retweets, met als gevolg dat het bereik oploopt tot vele miljoenen mensen.

Twitter heeft trouwens nog een ander belangrijk voordeel. Anders dan in een interview heb je op Twitter de communicatie volledig zelf in handen. Vincent Kompany houdt daarvan. Niet voor niets laat hij zijn management verzorgen door Bonka Circus, een bureau uit Leuven waar hij mede-eigenaar van is. Bonka Circus is vandaag precies één jaar oud, en wil het ook waarmaken als productiehuis. Een eerste grote opdracht is trouwens al binnen. Voor de VRT maakt Bonka Circus op dit ogenblik een documentaire over, hoe rond kan de cirkel zijn, de Rode Duivels.

De grootste tegenstander van Bart De Wever in 2014? Die zou wel eens Vincent Kompany kunnen heten. De moeder aller verkiezingen valt op 25 mei volgend jaar. Dik twee weken later start in São Paulo het WK voetbal, wellicht mét Vincent Kompany en zijn Rode Duivels. Een glazen bol is niet nodig om te voorspellen dat de Rode Duivelshype op de dag van de verkiezingen stilaan de buurt van het zenit zal bereiken.

Voor De Wever is dat vervelend. Want Kompany mag dan wel in de eerste plaats een voetballer zijn, hij vertelt, al dan niet bedoeld, ook een politiek verhaal.

Om te beginnen is Kompany de aanvoerder van een team dat een perfecte weerspiegeling van België is. De Rode Duivels, dat zijn de Walen Fellaini, Hazard en Witsel, aangevuld met de Vlamingen De Bruyne, Vertonghen en Courtois. Een prachtige mix van talenten en temperamenten, die bij elkaar worden gehouden door hun aanvoerder Kompany, een rasechte Brusselaar.

Met het succes van deze nationale ploeg is een bijzonder krachtig argument pro-België opgestaan. Een argument dat zich bovendien haast onmogelijk laat bestrijden. Het stadium waarin elke kritiek op de Rode Duivels als een boemerang naar de criticus keert, heeft ons nationale elftal al wel even bereikt.

En dus kan de Belgicist Vincent Kompany ongestoord het Belgisch nationaal gevoel verder aanwakkeren. Dit uiteraard bij voorkeur per tweet. "België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons", zo parafraseerde hij De Wever kort na een overwinning. Na de recente zege tegen Servië verspreidde Kompany een foto van zijn zwaar geschonden aangezicht, voorzien van een veelzeggend onderschrift. "What wouldn't you do for your country?" Zijn heldenstatus kan sindsdien niet meer kapot.

Kompany's team Manchester City is sinds 2008 eigendom van Mansour bin Zayed Al Nahyan, ook wel bekend als de vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten. Mansour is, het zal niet verbazen, een rijk man. Hoe rijk? "In vergelijking met Mansours fortuin is dat van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich kippenvoer", zo schreef ooit een Britse krant.

Iets van Mansours oneindige rijkdom is te voelen in de spelerslonen. Afgelopen week stond het nog in deze krant: nergens ter wereld worden voetballers beter betaald dan bij Manchester City. Aanvoerder Vincent Kompany zou maandelijks de som van 1 miljoen euro opstrijken. Een onvoorstelbare bom geld is dat, maar, zo heeft Kompany altijd benadrukt, meer dan de helft draagt hij af aan de belastingen.

Keurig belastingen betalen, het is hem volgens Kompany's vader Pierre opgedragen door zijn in 2007 overleden moeder, "een zeer linkse vakbondsactiviste die zich onder meer verzette tegen fiscale ontduiking. Ze heeft het er bij Vincent goed ingepeperd: jij zult veel geld verdienen, maar je moet altijd je belastingen blijven betalen."

Het geld dat na aftrek van belastingen overblijft, wordt door Kompany geïnvesteerd in goede doelen én een paar heel verschillende bedrijven. Twee jaar geleden kocht hij een derde van de aandelen van Elite Limousines VIP Protection Services Ltd, een Brits bedrijf dat luxewagens van Rolls Royce, Bentley en Hummer verhuurt aan, onder meer, voetbalclubs.

Sinds oktober van vorig jaar zit Kompany ook in de muziekbusiness. Samen met Klaas Gaublomme, medestichter van managementbureau Bonka Circus, wil hij een platenlabel voor jong talent uitbouwen. De eerste artiest die tekende was Jasper Erkens, de jongste Belg ooit op het podium van Werchter. Mogelijk volgt straks ook Coely, een achttienjarige Antwerpse rapster die net als Kompany Congolese roots heeft.

Kompany's grote belangstelling voor economie mag ook elders blijken. In 2005 schreef hij zich in aan de VUB om er economie te gaan studeren. Niet veel later ging dat plan in de koelkast wegens een transfer naar Hamburg, maar ondertussen heeft hij de draad weer opgenomen. Sinds 2012 studeert Kompany Business Administration aan de Manchester Business School. "Omdat het me ontspant", zo vertelde hij aan de Britse krant The Independent.