Direct naar artikelinhoud

Literaire wereld zoekt alternatieven na stopzetting Het Andere Boek

ANTWERPEN l De verdwijning van Het Andere Boek blijft reacties uitlokken in de Vlaamse literaire wereld. Vanuit diverse hoeken wordt geijverd voor een nieuw initiatief dat de lacune kan opvullen. Maar de wrevel over de eenzijdige communicatie van de stopzetting groeit.

Het alternatieve auteursfestival Het Andere Boek (HAB) zat dieper verankerd in de literaire geesten dan gedacht. Na de aankondiging dat de beurs er na 33 edities mee ophoudt (DM 8/2), zijn nogal wat toonaangevende spelers in het boekenvak uit hun schulp gekropen. De vrees leeft vooral dat de niche van de literaire non-fictie uit de boot dreigt te vallen. Steven Van Ammel, die vorig jaar als vrijwilliger nauw bij HAB betrokken was, trekt aan de kar van een nieuw plan. “Binnenkort volgt een eerste gesprek waarop we ook de standhouders, uitgevers en alle andere betrokkenen uitnodigen. Daar willen we nagaan of we met een soortgelijk model kunnen verdergaan. Ik kan wel zeggen dat er veel interesse is.” Van Ammel benadrukt dat dit onder een andere vlag zal gebeuren. “In de huidige vorm is HAB een afgesloten hoofdstuk. Ook de vrijwilligers van het eerste uur begrijpen dat.”

Intussen groeit de wrevel over het feit dat de beslissing van Het Andere Boekbestuur op voorhand niet is doorgepraat met vrijwilligers, standhouders of subsidiegevers. “Niemand werd gewaarschuwd”, aldus Van Ammel. Michaël Vandebril van Antwerpen Boekenstad toont zich ook verrast dat “er op voorhand geen overleg was gepleegd” met de partners, net als het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat het HAB vorig jaar nog 20.000 euro verschafte. Zelfs bij De Groene Waterman, die de boekenverkoop op het HAB verzorgde, was men niet verwittigd: “Het nieuws sloeg hier in als een bom.” Toch zetten zij mee hun schouders onder een nieuw initiatief. Op een Facebookpagina wordt volop gebrainstormd over alternatieven, nu “met het verdwijnen van Het Andere Boek de verschraling zich doorzet.” Diane Vangeneugden van De Groene Waterman zegt dat de opvolger “geen Andere Boek-bis” mag worden. “Uiteraard is er interesse vanuit Boek.be of Het Beschrijf om bepaalde deelprogramma’s op te nemen. Maar het is vooral de non-fictie die een plaats moet krijgen. Als we zien hoeveel succes we boeken met een paar debatten over de islam dan is daar zeker nog een markt voor. En niet alleen onder gelijkgestemden.” Vragende partij voor een vervangevenement is zeker ook de uitgeverswereld. Chris Boudewijns van WPG-uitgevers: “Kwaliteitsfictie en non-fictie die aansluit bij de maatschappelijke actualiteit krijgt het sowieso lastiger. Mede daarom is er zeker nog plaats en behoefte aan zo’n evenement, dat ook niet noodzakelijk in Antwerpen hoeft door te gaan. Maar het moet wel professioneel gebeuren en niet langer steunen op vrijwilligerswerk.”Bij Het Beschrijf ziet directrice Sigrid Bousset kansen: “Wat het HAB deed, sluit nauw aan bij onze seizoenswerking, waarin ook de literaire non-fictie steeds vaker een plaats kreeg. We hebben plannen om onze werking breder op heel Vlaanderen te richten.” Geert Joris, directeur van Boek.be, stelt “dat nu vooral moet worden bekeken hoe het genre van de literaire non-fictie in de markt gezet kan worden. Met een aantal lezingen en interviews op de Boekenbeurs, zoals de Dag van de Polemiek, zaten we al op dezelfde lijn als Het Andere Boek.”