Direct naar artikelinhoud

‘Goed akkoord enkel mogelijk met N-VA en PS’

Na meer dan zeven maanden wordt Open Vld-voorzitter Alexander De Croo nog eens op het paleis in Laken verwacht. Nu de laatste reanimatiepoging van de formule met zeven is mislukt, kan de koning niet meer om de liberalen heen. ‘Maar een goed akkoord is enkel mogelijk als de twee winnaars van de verkiezingen meedoen’, zegt De Croo.

De formule met zeven lijkt nu definitief begraven. Wie treft schuld?

“Het heeft geen zin achteruit te kijken en forse verklaringen af te leggen in de pers. We moeten stoppen met dat zwartepietenspel. Het is namelijk een van de redenen waarom het is misgelopen. Er is meer voor de coulissen onderhandeld dan erachter.”

De situatie oogt uitzichtloos. Ziet u nog een uitweg?

“Ik pas voor het ongebreidelde cynisme dat nu welig tiert. Dat is niet mijn manier om aan politiek te doen. Uiteraard ben ik bezorgd, maar ik ben er tegelijk van overtuigd dat als alle partijen zich verantwoordelijk opstellen, we uit de impasse raken. Dit land heeft ernstige hervormingen nodig, niet alleen op institutioneel, maar ook op economisch vlak. Elke dag dat we daar niet aan beginnen, kost ons land ontzettend veel geld.”

Open Vld wil dus niet enkel onderhandelen over de staatshervorming?

“Die staatshervorming is cruciaal, maar we zeggen wel klaar en duidelijk dat je ook moet praten over begroting, justitie en pensioenen. In maart moeten we aan Europa een volwaardige begroting voor volgend jaar voorleggen, maar daarbovenop verwacht de Commissie ook details over welke hervormingen er in 2012 zullen volgen. Het is hoog tijd dat we de discussie daarover opstarten.”

Volgens uw partij is het opstellen van een volwaardige begroting een zaak voor een nieuwe regering. Kunt u dat wel volhouden?

“Wij voelen ons comfortabel in lopende zaken en zullen alles doen om ons land te behoeden voor financiële rampspoed. De koning heeft gevraagd om de begroting van 2011 voor te bereiden en daar werken wij volop aan mee.”

Uw MR-collega Charles Michel stelt ondertussen voor om N-VA aan de kant te laten.

“Ik herhaal dat het geen zin heeft om exclusieven te stellen. Wat ik wel weet, is dat je pas een goed akkoord zult hebben als beide winnaars van de verkiezingen meedoen. En wij willen een goed akkoord.”

En als dat niet lukt, nieuwe verkiezingen?

“Nieuwe verkiezingen betekenen een enorme gok, met de welvaart van ons land als inzet. Dat is dus de allerlaatste optie. Bovendien zijn alle opties nog niet opgebruikt, we hebben er zelfs nog maar één geprobeerd. Al wil dat niet zeggen dat er geen haast is, het moet nu snel gaan.”