Direct naar artikelinhoud

Nieuw fenomeen: koop je gestolen kunst terug

Slachtoffers van kunstdiefstallen kopen steeds vaker hun eigen gestolen kunst terug, zegt de cel Kunst en Antiek van de federale politie. Artnapping heet het fenomeen. 'Slachtoffers betalen tot 500.000 euro aan de dieven en houden zo het systeem in stand.'

Eerst het goede nieuws: het aantal kunstdiefstallen in ons land is de voorbije jaren lichtjes gedaald: van 300 naar 260 vorig jaar. Maar de buit is doorgaans hoger en de slachtoffers betalen ook steeds vaker losgeld om hun gestolen objecten te recupereren, zegt Lucas Verhaegen van de Cel Kunst en Antiek van de federale politie.

Sinds wanneer heeft België te maken met artnapping?

Verhaegen: "We kennen het fenomeen sinds eind 2010 en sindsdien duikt het steeds vaker op. Bij kunstdiefstallen van 1.000 tot 50.000 euro kunnen de voorwerpen nog tamelijk anoniem verkocht worden op bepaalde antiekmarkten of in het buitenland. Bij werken van 500.000 of 1 miljoen euro lukt dat niet meer. Toch wordt vandaag vooral in die categorie gestolen. Elke zes weken worden vooral bij particulieren werken van minstens een half miljoen euro gestolen. Dat zijn dan voorwerpen die bedoeld zijn voor artnapping, waarbij slachtoffers losgeld betalen."

Hoe gaat dat in zijn werk?

"De daders richten zich na verloop van tijd tot de slachtoffers en vragen losgeld. Als het werk verzekerd is, durven de dieven ook rechtstreeks te onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij. Sommige slachtoffers komen ons nadien vertellen dat hun werk niet langer ge seind moet staan. Uitleg geven ze daar niet bij. Anderen zeggen ons vlakaf dat ze betaald hebben. We hebben weet van bedragen van onder andere 40.000, 80.000 en zelfs 500.000 euro."

Gestolen kunst (terug)kopen: is dat niet strafbaar?

"Dat is op het randje. Want uiteindelijk zijn die mensen medeplichtig aan het belemmeren van het politieonderzoek. Ze houden namelijk informatie achter die nuttig kan zijn voor de politie. En ze houden het systeem van artnapping in stand."

Hoezo?

"Wie kan garanderen dat ze binnen afzienbare tijd niet opnieuw slachtoffer worden van dezelfde daders? Want die weten dat de slachtoffers bereid zijn grof geld te betalen voor hun eigen werk. Waarom zouden ze het niet nog eens proberen?"

Wie zijn de daders?

"Maffiaclans. Een andere naam heb ik daar niet voor."