Direct naar artikelinhoud

NMBS botst op loonplafond van Labille

Dirk Oosterlinck, de door CEO Jo Cornu beoogde commercieel directeur van de NMBS, heeft afgehaakt. Bij de NMBS zou het topkaderlid van Bpost minder verdienen dan wat hij nu heeft door het loonplafond van minister Jean-Pascal Labille (PS).

Jo Cornu, de topman van de NMBS, moet voor zijn nieuw directiecomité voorlopig wachten op een nieuwe commercieel directeur. Diens gedoodverfde kandidaat Dirk Oosterlinck, momenteel aan de slag bij Bpost bedankt omdat het jaarloon van 260.000 euro minder is dan wat hij nu krijgt, schrijft De Tijd.

Bovenaan op de shortlist stond een kaderlid van Belgacom. Die haakte meteen af toen hij hoorde dat hij als commercieel directeur van de NMBS niet meer dan 260.000 euro zou verdienen. Een hoger loon was niet haalbaar, want het salaris van Jo Cornu, de CEO van de NMBS, is door de regering-Di Rupo begrensd op 290.000 euro. Ook Oosterlinck, de tweede kandidaat op de shortlist, zou door het loonbeleid op het laatste ogenblik hebben afgehaakt. De derde kandidaat op de lijst was een kaderlid van de automobilistenvereniging Touring. Maar zij kwam als Franstalige niet in aanmerking. Om het wettelijk vastgelegde taalevenwicht in het directiecomité van de NMBS te respecteren moet de commercieel directeur Nederlandstalig zijn.

Riant loonpakket

Omdat nog geen commercieel directeur is gevonden, is beslist dat Sven Audenaert voorlopig deel blijft uitmaken van het directiecomité. De verwachting was dat hij vanaf begin dit jaar het nieuwe HR-Rail onder zijn hoede zou krijgen, de entiteit die het personeelsbestand van de Belgische spoorwegen beheert. Maar dat was buiten de ex-vakbondsman Michel Bovy (CD&V) gerekend.

Voor Audenaert is er in het nieuwe organogram eigenlijk geen plaats meer, maar hem ontslaan zou circa 1 miljoen euro kosten. Hij zal zijn riante loonpakket van naar schatting 330.000 euro tot aan het einde van zijn mandaat in 2017 behouden. Audenaert zal dus meer verdienen dan CEO Jo Cornu.