Direct naar artikelinhoud

Licht uit in vier gascentrales

EDF Luminus, het op één na grootste energiebedrijf in ons land, wil vier gascentrales sluiten. Er valt geen winst meer mee te maken. En dat is slecht nieuws voor iedereen.

In oktober 2017 gaat het licht voorgoed uit in de centrales van Gent, Izegem, Seraing en Angleur. Een veertigtal mensen dreigen hun baan te verliezen.

De sluiting van de vier gascentrales komt niet als een verrassing. Door de lage stroomprijs op de groothandelsmarkt kunnen de installaties niet meer rendabel draaien. De kosten van de brandstof liggen bijna constant hoger dan de stroomprijs. Een hele reeks gascentrales heeft de deuren ondertussen gesloten of werkt nog amper.

Hetzelfde verhaal bij EDF Luminus: "De voorbije jaren hebben de gascentrales maar weinig gedraaid door de bijzonder ongunstige economische context." De vraag naar elektriciteit is gedaald, er is meer groene energie en steenkool is goedkoper.

De sluiting van de centrales kan op twee manieren bekeken worden: als een bewijs van het gelijk van energieminister Marie Christine Marghem (MR) om de oudste kerncentrales langer open te houden. Of net als een bewijs van haar ongelijk.

Door de oudste kerncentrales tien jaar langer open te houden dan gepland, tot 2025, voorkomt Marghem dat ons land nu weer moet vrezen voor stroompannes tijdens de koudste winterdagen. De vier centrales van EDF Luminus zijn samen goed voor een vermogen van 609 megawatt. Wat in de buurt komt van een kerncentrale.

De keerzijde van de medaille is dat de penibele situatie van de gascentrales door de levensduurverlenging helemaal onmogelijk is geworden. De stroomprijs is sinds de beslissing, in december, de dieperik in gegaan. Winst maken is nu echt een verre droom.

"De sector is volledig aan het desintegreren", zegt André Jurres, de gewezen topman van Essent België die nu een energieblog bijhoudt. "En dat is een gigantisch probleem."

Reddingsboei

Op korte termijn mogen we dan veilig zitten zonder de gascentrales, op langere termijn is elke gesloten installatie er een te veel. Deze centrales zijn namelijk erg geschikt als aanvulling op hernieuwbare energie. Ze kunnen gemakkelijk hoger of lager geregeld worden, naargelang de vraag, waardoor ze kunnen bijspringen wanneer zonnepanelen en windmolens onvoldoende stroom kunnen leveren. Op winterdagen zonder zon en wind.

Zodra de kerncentrales in 2025 sluiten, zijn de gascentrales dus broodnodig om het licht aan te houden. Een studie van hoogspanningsbeheerder Elia leert dat vanaf 2023 extra vermogen nodig zijn om de sluiting van alle reactoren in België op te vangen.

"Het kleinste kind kan zien wat er straks zal gebeuren", vervolgt Jurres. "Er moeten energiecentrales bijkomen, maar het omgekeerde is waar: ze sluiten. De kerncentrales zullen dus langer openblijven. Niemand wil dit nu al zeggen, maar iedereen beseft het."

Is er dan geen hoop voor gascentrales in ons land? Marghem werkt aan een plan om hen een reddingsboei toe te werpen, zodat ze de periode tussen nu en 2025 kunnen overbruggen. Daarna worden ze vanzelf weer rendabel. Voor wie het op die manier bekijkt, kan de aankondiging van EDF Luminus ook als schop onder de kont doorgaan voor de energieminister: 'Geef ons snel steun of we sluiten.'

EDF Luminus alludeert daar ook niet bepaald subtiel op. Anne Grandjean, de woordvoerder van het bedrijf: "Als morgen de omstandigheden om één of andere reden zouden veranderen, dan kan de beslissing worden teruggedraaid." Al hecht Jurres niet veel geloof aan deze piste. "Het beste wat Marghem kan doen voor gascentrales is voor een 'overlevingsinfuus' zorgen. Maar uiteindelijk willen bedrijven gewoon winst maken. Als dat niet lukt, heeft het geen zin."