Direct naar artikelinhoud

Djellza mag (voorlopig) toch in België blijven

De 16-jarige Djellza zou afgelopen zomer worden uitgewezen naar Kosovo, een land waar ze geen enkel band mee had. Ze dook samen met haar vader onder, maar inmiddels zou er een oplossing in de maak zijn voor haar situatie. Dat meldt Knack.

Djellza heeft een aanvraag ingediend als niet-begeleide minderjarige vreemdeling. Geen van haar ouders zou nog in het land zijn, daardoor verandert haar procedure. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken(N-VA) behandelt de aanvraag. "Er moet een duurzame oplossing komen voor dit meisje", stelt Francken.

In een mededeling zegt haar nieuwe advocaat Brecht De Schutter dat Djellza zich op 27 september heeft aangemeld als niet-begeleide minderjarige vreemdeling bij de Dienst Voogdij, en dat haar intussen een voogd is toegewezen. "Djellza's ouders hebben omwille van de uitzichtloosheid van hun verblijfsprocedures half september in alle luwte België verlaten, en proberen nu in Kosovo een nieuw leven uit te bouwen", staat in de mededeling.

"Aangezien Djellza nooit in Kosovo woonde, en er, behalve haar ouders nu, geen enkele gekende familie of vrienden heeft, besliste zij in samenspraak met haar ouders om niet mee te gaan naar Kosovo. Haar ouders kunnen erop vertrouwen dat Djellza veilig wordt opgevangen in België", luidt het voorts.

Het is volgens haar advocaat de bedoeling de komende week een eigen regularisatie-aanvraag in te dienen. "Wij hopen de Dienst Vreemdelingenzaken te kunnen overtuigen dat Djellza, die hier is opgegroeid en een kind is van onze samenleving, met het Nederlands als moedertaal, een verblijfsvergunning verdient."

Het 16-jarige meisje uit Mechelen woont al haar hele leven in België. Haar ouders beschikken echter niet over geldige verblijfspapieren, en hun aanvragen voor asiel en regularisatie werden telkens afgewezen. Het gezin kreeg al verschillende keren het bevel om het land te verlaten, maar ging daar nooit op in. De Dienst Vreemdelingenzaken besloot werk te maken van de uitzetting van het gezin door het criminele gedrag van haar drie broers.

Sinds begin augustus verbleef Djellza in een uitwijshuis in Zulte, samen met haar vader. Op de dag dat ze gedwongen op het vliegtuig zou worden gezet naar haar geboorteland, raakte bekend dat ze samen met haar vader was ondergedoken.

Wachten op definitieve oplossing

Hoewel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toen liet verstaan niets te kunnen doen aan de uitwijzing, mag het meisje nu toch voorlopig in het land blijven. "De procedure is veranderd", zegt de woordvoerster. "Het meisje verklaarde dat ze hier alleen is (en dat geen van haar ouders dus nog in België zijn, AJ/LID). Daardoor wordt ze nu behandeld als een niet-begeleide minderjarige."

Toch blijft het afwachten of er een definitieve oplossing kan gevonden worden. Zij is minderjarig, de ouderlijke verantwoordelijkheid geldt. Dat betekent dus niet dat ze sowieso in ons land mag blijven, maar voorlopig is er van een uitwijzing dus geen sprake meer. Het kabinet van de staatssecretaris benadrukt nog dat ze "niet honderd procent zeker kunnen zijn" dat de verklaringen van het meisje ook echt kloppen.