Direct naar artikelinhoud

Ramp volgt net na sancties tegen Rusland

De ramp met het lijnvliegtuig volgt net nadat zowel de VS als de EU nieuwe sancties tegen Rusland hebben aangekondigd. De sancties komen er vanwege Moskous militaire steun aan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Op de EU-top in Brussel vroegen de staatshoofden en regeringsleiders aan de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Bank voor Heropbouw en Ontwikkeling (EBRD) om nieuwe investeringen in Rusland te blokkeren. Volgens analisten gaat het om bedragen ter waarde van bijna 3 miljard euro.

Er worden ook enkele bilaterale projecten tussen de EU en Rusland opgeschort - eerder symbolisch, want slechts voor enkele tientallen miljoenen euro's.

Veel harder zijn de Amerikaanse sancties. Zij viseren sinds gisteren de energie-, bank- en defensiesector. Belangrijke staatsconcerns als het oliebedrijf Rosneft, de banken Gazprombank en VEB en gasproducent Novatek zullen niet langer langlopende leningen in de VS kunnen afsluiten. De tegoeden in de VS van enkele Russische defensiebedrijven, zoals wapenfabrikant Kalasjnikov, worden geblokkeerd.

De gevolgen lieten zich gisteren meteen voelen op de beurs in Moskou. De MICEX-roebelindex daalde met 3,1 procent, terwijl de RTS-dollarindex zelfs 4,6 procent zakte. De aandelen van de betrokken bedrijven verloren ook terrein, tot zelfs 9 procent voor Novatek. De roebel verzwakte verder tegenover de dollar.

Het Kremlin reageerde uiterst geprikkeld. Russisch president Vladimir Poetin waarschuwde Washington dat de sancties zouden leiden tot tegenmaatregelen tegen VS-bedrijven die in Rusland werken. Zo heeft Rosneft een miljardencontract met ExxonMobil om olievelden in Rusland te exploiteren. "We gaven dit Amerikaans bedrijf het recht om met ons te werken op de olievelden. Willen de VS nu plots niet dat ze daar gaan werken?", insinueerde Poetin.

Illustratief voor de oplopende spanningen met de VS is ook de heropening van een oude Sovjet-spionagebasis op Cuba. Het Russische radarstation van Lourdes, ten zuiden van Havana, was ooit de grootste buitenlandse legerbasis van de voormalige USSR. Ooit waren er meer dan drieduizend Russische militairen en KGB-spionnen gelegerd. De basis werd in 2001 gesloten, ironisch genoeg als verzoeningsgebaar naar de Verenigde Staten.

In ruil voor de heropening schold Poetin vorige week 90 procent van Cuba's onbetaalde Sovjetschulden kwijt. In de praktijk is de verouderde radio-apparatuur van de Sovjetbasis niet veel meer waard in dit digitale tijdperk.