Direct naar artikelinhoud

Staken tot Michel valt

De Waalse stakers weten van geen ophouden. Mét blijvende ellende op het spoor en in de gevangenissen en de aankondiging van 'een guerrilla tot de regering valt'. Michel I volhardt, maar blijft talmen met het wapen van de minimale dienstverlening.

De Grote Markt van Bergen, thuishaven van PS-voorzitter Elio Di Rupo, is jaarlijks het toneel van de folkloristische parade Doudou. Gisteren zetten linkse betogers er een pop van premier Michel op een schavot en knoopten die vervolgens op.

Steeds meer toplui van de socialistische vakbond verhullen ook niet meer waar dit syndicale verzet echt om draait: het kapotstaken van de regering-Michel. "Zolang die hetzelfde beleid blijft voeren, mag ze een guerrilla verwachten die indien nodig tot de finish wordt gevoerd", zegt CGSP-voorzitter Michel Meyer. "Als het moet, gaat het hele overheidsapparaat plat om de regering te doen plooien."

Concreet denkt de Franstalige vleugel van ACOD aan beurtelingse stakingen in verschillende sectoren tot 24 juni, de dag waarop een nieuwe nationale manifestatie plaatsvindt. De stakingen duren alvast voort in de Brusselse en Waalse gevangenissen. En ook het spoor blijft zeker tot vrijdag sterk gehinderd, aangezien de twee grootste Franstalige bonden wilde stakers blijven dekken.

Aan het werk

Toch kan de vraag worden gesteld of de CGSP niet stilaan op zijn adem aan het trappen is. Meer dan ooit staan de Franstalige bonden alleen. Maandag nog ondertekenden vier vakbonden een akkoord met justitieminister Koen Geens (CD&V) over de reorganisatie in de gevangenissen, gisteren trok de Vlaamse socialistische spoorbond onder druk van de NMBS een plan in om tot vrijdag te staken.

Niets laat uitschijnen dat de regering-Michel van plan is om toe te geven. N-VA en Open Vld zijn de vakbonden al langer beu, en zelfs CD&V lijkt het stilaan te hebben gehad met wilde stakingen. Premier Michel vertolkte gisteren nog eens de standvastigheid van zijn regering, met een oproep aan de stakers. "De regering blijft openstaan voor dialoog, maar de hervormingen zijn een noodzaak om de financiering van onze solidariteit te garanderen. Aan het werk."

Koren op de molen

De regering volhardt dus, maar blijft aarzelen om het gaspedaal helemaal in te duwen. Want hoewel het expliciet in het regeerakkoord is opgenomen, blijft het wapen van de minimale dienstverlening in de holster. Nochtans zijn er uitgewerkte scenario's. Gisteren lekte een nota van Geens uit, die aantoonde dat gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen perfect mogelijk is. In de Kamer kwamen toplui van de NMBS dan weer de verschillende opties voor gegarandeerde dienstverlening overlopen.

"Dit zal er deze regeerperiode komen, maar we kunnen het nu niet afdwingen. Het is koren op de molen van extreemlinks", zegt een bron.