Direct naar artikelinhoud

Google Rusland laat je de meest legendarische treinreis ter wereld meemaken in een video van 150 uurDwars door Siberië achter de computer

Geen enkele treinverbinding spreekt zo tot de verbeelding als die tussen Moskou en Vladivostok: de trans-Siberische spoorlijn. Voortaan hoef je niet meer naar het andere eind van de wereld om het indrukwekkende Russische landschap aan je te zien voorbijglijden. Dankzij Google Rusland kan dat nu ook van thuis uit.

BRUSSEL l Tijdens een YouTubevideo van 150 uur kan je uit het raam kijken, maar ook ‘uitstappen’ en filmpjes over steden bekijken behoort tot de mogelijkheden. En je kan je eigen soundtrack kiezen: van het geluid van een denderende trein tot een audioboek van Tolstoj. In het Russisch.

Volgens degenen die de rit al maakten loont het absoluut de moeite. De trans-Siberische spoorlijn boort zich door het weidse Russische landschap van Moskou tot Vladivostok. Je moet er wel wat voor over hebben; een treinrit van 9.259 kilometer om precies te zijn. Daarmee is de trans-Siberische spoorlijn de langste ter wereld. Maar sinds vorige week donderdag kan het ook anders. Google Rusland gooide een virtuele rit met de trein der treinen op internet.

Open www.google.ru/transsib en de trein vertrekt uit het station van Moskou. Terwijl een YouTubefilmpje draait waarin het lijkt alsof je uit het raampje van de trein kijkt, glijdt een stip met hetzelfde tempo over het traject op Google Maps. Je kunt eender waar instappen, dat is gewoon een kwestie van de roze stip te verplaatsen over het traject. De interessantste stops en etappes staan trouwens aangeduid in een aparte kolom, die je kunt aanklikken om er meteen terecht te komen.Terwijl je van achter de computer door Rusland rijdt, kan je zelf de soundtrack kiezen. Dat kan het gedender van de trein zijn, maar ook een Russische radiozender, balalaikamuziek, of een audioboek van Tolstoj of Gogol (in het Russisch weliswaar). Op het kaartje kan je ook infoblokjes aanklikken, foto’s openen, en ‘uitstappen’. Radio-dj Jelena Abitajeva is je virtuele gids en toont je in een videofragment de belangrijkste bezienswaardigheden van veertien steden langs de spoorlijn.

“Het idee ontstond hier, in de kantoren van Google Rusland”, legt woordvoerster Alla Zabrovskaja uit aan de telefoon. “In de Russische media was er een zoektocht naar de ‘Zeven wonderen van Rusland’ aan de gang. Daar konden mensen op stemmen. Zo kwamen we op het idee om de verschillende producten en diensten van Google in te zetten om al die andere mooie plaatsen in Rusland te laten zien. We kozen voor de trans-Siberische spoorlijn omdat het een soort symbool van Rusland is. Iedereen kent ze, maar weinig mensen hebben ze al genomen. Ik ook nog niet, nee, je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Toerisme in het buitenland is heel populair in Rusland, maar we wilden laten zien dat er in ons land ook zoveel te zien is.”Wat begon als een leuk ideetje groeide al snel uit tot een groot project in samenwerking met de Russische spoorwegen. In een halfjaar werd het in elkaar gebokst. “We werkten met twee ploegen”, vertelt Zabrovskaja. “De ene ploeg bestond uit een dj van een Russisch radiostation en een cameraman. Zij reisden gedurende een maand langs de spoorlijn en stopten in verschillende steden om er video’s te maken. Ze gingen op zoek naar verhalen, tonen de leuke plekken van de stad, enzovoort. De tweede ploeg filmde het zicht vanuit het raampje van de trein. Normaal gezien rijdt de trein ’s nachts door, maar dan konden zij natuurlijk niet filmen. Ze stapten telkens af als het donker werd en vertrokken de volgende ochtend op exact hetzelfde punt. Dat vroeg natuurlijk wat organisatie van de Russische spoorwegen. De tweede ploeg heeft er ook een dertigtal dagen over gedaan.”Zabrovskaja zegt dat de virtuele rit massa’s positieve reacties krijgt van Googlegebruikers. Geïnteresseerde bedrijven heeft ze nog niet aan de lijn gehad. “Al kan ik me wel voorstellen dat reisorganisaties die deze rit aanbieden hier handig gebruik van kunnen maken.” Voorlopig blijft het ook bij deze ene virtuele reis. “Het is een uniek project”, zegt Zabrovskaja. “We hebben geen verdere soortgelijke plannen. Al zeggen we natuurlijk nooit nooit.”Google is niet de grootste zoekmachine in Rusland. “Dat is Yandex”, zegt Zabrovskaja. “Die zijn al tien jaar bezig in Rusland, Google nog maar vier jaar.” En toch is dit project volgens haar niet bedoeld om Google te doen groeien in Rusland. “Het is wel een imagoproject”, geeft ze toe, “maar we hebben dit in de eerste plaats gemaakt als Russen die trots zijn op hun land.”