Direct naar artikelinhoud

Scientology België naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De Scientology Kerk van België is naar eigen zeggen verontwaardigd over de berichten in de media. "Dit is een regelrechte aanval op de vrijheid van religie", reageert woordvoerster Myriam Zonnekeyn. "Zelf hebben wij nog niets ontvangen van het parket."

De Tijd en l'Echo meldden vrijdag dat het federaal parket de Scientology Kerk van België vervolgt als criminele organisatie. Het parket vervolgt de Belgische tak van de beweging en twee topmedewerkers voor oplichting, illegale geneeskunde, verschillende inbreuken op de privacywet en afpersing. Volgens Zonnekeyn zijn die beschuldigingen uit de lucht gegrepen: "Dit is nogmaals een aanval op de vrijheid van religie. Die aanval neemt steeds duidelijker de vorm aan van een inquisitie."

Scientology België is niet van plan om het hierbij te laten. De organisatie heeft inmiddels een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Het is niet de eerste keer dat de media op de hoogte worden gebracht van voortijdige beschuldigingen. Dat is in strijd met het vermoeden van onschuld en de mensenrechtenstandaarden die ook België ondertekend heeft", aldus Zonnekeyn. Meer concreet gaat de klacht over de schendingen van het vermoeden van onschuld.

De Scientology Kerk is in vele landen erkend als religie. Toch raakte ze eerder al in Duitsland, Frankrijk en België in opspraak. "De expansie van deze nieuwe religie is een feit", aldus Zonnekeyn. "Ter illustratie: er zijn vandaag meer dan 7.500 kerken, missies en groepen in 157 landen. Wij houden ons bezig met maatschappelijk werk, waaronder drugspreventie, mensenrechteneducatie en hulp in rampgebieden."