Direct naar artikelinhoud

Britten bezorgd om verkoopplannen kroonjuwelen Jaguar en Land Rover

De Britse regering heeft contact opgenomen met Ford na mediaberichten dat de Amerikaanse autobouwer van plan is de Britse luxemerken Jaguar en Land Rover te verkopen.

LONDEN l De Britse vakbonden hebben al voor een verkoop gewaarschuwd. De twee nobelmerken bieden 19.000 mensen werk in Groot-Brittannië.

Premier Tony Blair ziet bij een eventuele verkoop van Jaguar en Land Rover de toekomst van de beide luxemerken geen gevaar lopen. "Wij geloven dat Land Rover en Jaguar zeer succesrijke bedrijven zijn", liet Blair via zijn woordvoerder weten. "Ze zullen een succesvolle toekomst hebben. De regering bespreekt met de onderneming de eventuele gevolgen in termen van tewerkstelling."

De vakbonden zijn er minder gerust op. Unite, de eerste Britse vakbond, eiste een crisisbijeenkomst met Jaguar en Land Rover. "Wij hebben aangedrongen om garanties te krijgen over de toekomst van Jaguar en Land Rover", aldus vakbondssecretaris Dave Osborne.

Maandag berichtte de krant Financial Times dat Ford de zakenbanken Goldman Sachs, Morgan Stanley en HSBC had aangesteld om de verkoop van Jaguar en Land Rover te begeleiden. Ford bevestigde noch ontkende die informatie. De groep wil niet ingaan op speculatie.

Ford leed vorig jaar na dramatische verkoopcijfers in Noord-Amerika en hogere herstructurerings- en andere kosten een recordverlies van 12,6 miljard dollar. Met het verkopen van de Europese luxemerken - ook Volvo als derde lid van de Premier Automotive Groupdivisie is genoemd, al ontkende Ford twee weken geleden nog - zou de noodlijdende groep middelen en energie willen vrijmaken voor de herstructurering op de eigen kernmarkten.

In Londense kringen wordt verwacht dat Ford eerstdaags met een mededeling komt over de verkoop. De toppolitici zouden al op de hoogte gebracht zijn. Ford kocht Jaguar in 1989 voor 2,5 miljard dollar. Land Rover werd in 2000 van BMW overgenomen voor 2,7 miljard dollar. Het uitstapscenario van Ford uit de meer exclusieve (Britse) merken kreeg in maart dit jaar een aanzet met de verkoop van het sportwagenmerk Aston Martin voor circa 925 miljoen euro aan een investeringsgroep.

Jaguar telt circa 10.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, in fabrieken in Coventry en Castle Bromwich en in Halewood, nabij Liverpool. Land Rover heeft 9.000 mensen in dienst, hoofdzakelijk in Solihull en Gaydon in de West-Midlands en in Halewood.

Volgens het Britse blad City A.M. zou het Angelsaksische private-equityfonds Alchemy Partners bereid zijn 3 miljard pond (4,4 miljard euro) op tafel te leggen voor Jaguar en Land Rover. Ook Renault en de Britse ondernemers Dave Richards en David James worden genoemd als mogelijke overnemers.

Land Rover is winstgevend en verkocht vorig jaar 192.500 voertuigen, een record. Jaguar daarentegen is verlieslatend en de verkoopcijfers dalen. Het is best mogelijk dat geïnteresseerden de koop moeten sluiten op basis van 'een kopen, een gratis'.