Direct naar artikelinhoud

Denuwelaere geselecteerd voor Wereldbeker in Rome

Bondscoach Rudy De Bie heeft Jan Denuwelaere een mooi nieuwjaarsgeschenk gegund. De West-Vlaming mag zondag in Rome voor het eerst aan een Wereldbekermanche veldrijden beginnen. 'Ik heb deze selectie verdiend', reageert Denuwelaere. 'De voorbije maanden heb ik een stap vooruit gezet.'

Essen, zaterdag 22 december. Jan Denuwelaere rijdt een sterke cross en kan enkel door een onsportief manoeuvre van Zdenek Stybar van de overwinning gehouden worden. De jury declasseert de Tsjech en stelt dat Denuwelaere en zijn fiets als eerste over de streep gleden. De West-Vlaming wint zijn eerste klassementscross.

Een dag later heerst er onvrede bij de renner en zijn entourage. "De objectiviteit van bondscoach Rudy De Bie is ver te zoeken", stelt Garret Van Den Berghe, voorzitter van Style & Concept, nadat zijn renner niet is opgenomen in de selectie voor de Wereldbekermanche Zolder op tweede kerstdag. Die was overigens al ingediend voor de wedstrijd in Essen.

Zolder, woensdag 26 december. Sven Nys wint en wordt leider in de tussenstand van de Wereldbeker, waardoor België een tiende man voor Rome mag selecteren. "Dikwijls lossen problemen zichzelf op", reageerde De Bie, die op nieuwjaarsdag de knoop doorhakte en Denuwelaere op de hoogte bracht.

Dat die laatste dit weekend mee mag naar de Italiaanse hoofdstad stad is niet echt een verrassing. Vorige vrijdag in Loenhout werd hij zevende, als vijfde Belg. Eergisteren in Baal eindigde hij als achtste Belg. "Zonder die lekke band was ik wellicht nog hoger geëindigd."

Maar de basis voor zijn selectie legde Denuwelaere intussen twaalf dagen geleden. "Met Essen won ik de eerste klassementscross in mijn carrière", kijkt hij terug. "Een jaar vroeger dan gepland en geen geringe prestatie. Ik bevind me in zeer select gezelschap. Behalve de grote drie (Nys, Albert en Pauwels, KBO) konden enkel Klaas Vantornout en ikzelf dit jaar al een klassementscross winnen. Bovendien was Essen een heel eerlijke wedstrijd. Het was iedereen voor zich, puur op eigen kracht. Je kon geen meter profiteren van een van je concurrenten. Die dag heeft mijn seizoen gemaakt."

Dan is de selectie voor Rome een leuk extraatje maar tegelijkertijd een logisch gevolg, vindt de ex-motorcrosser. "Een correcte beslissing van de bondscoach. De voorbije weken heb ik mijn selectie echt wel verdiend. Ik heb dit seizoen weer een stap vooruit gezet. Vaak moet ik op de tweede of derde rij starten en verlies ik plaatsen en tijd door eigen haperingen of foutjes van anderen", zegt Denuwelaere.

"Die achterstand goedmaken kost energie die ik in de finale tekort kom. Desondanks ben ik de voorbije crossen geregeld in de top tien geëindigd. Bij het begin van dit seizoen was het nog een beetje gissen, maar intussen heb ik bewezen dat ik in een goede dag mijn plaats heb tussen de toppers. Als de benen in orde zijn, moet ik van niemand schrik hebben."

Denuwelaere was gisteren al druk bezig met de voorbereidingen voor Rome. "Ik weet niet goed wat me te wachten staat. Het parcours in Rome ken ik niet, maar ik heb vernomen dat het behoorlijk snel is. Dat is niet in mijn voordeel, maar anderzijds denk ik dat er van mij niet verwacht wordt dat ik meteen bij de eerste tien eindig. Ook al omdat ik vermoedelijk helemaal achteraan zal moeten starten. Ik probeer alvast zoveel mogelijk punten te scoren om zo te bewijzen dat ik mijn selectie waard ben. Misschien ben ik er dan in Hoogerheide weer bij."

Dat is de volgende stap, zegt de 24-jarige: bevestigen, een certitude worden. "Niet meer moeten wakker liggen van een eventuele selectie", zegt hij. "Het is leuk dat we een uitgebreide selectie kunnen sturen, maar er zijn zo veel goede landgenoten dat de plaatsjes duur blijven."