Direct naar artikelinhoud

Braziliaanse minister van Sport beschuldigd van corruptie

De Braziliaanse president Dilma Rousseff stuurde de voorbije maanden het ene kabinetslid na het andere de laan uit. Een nieuwe corruptiezaak brengt nu ook minister van Sport Orlando Silva in opspraak. Stilaan klinkt de vraag of Brazilië het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen twee jaar later wel tijdig klaar krijgt.

Minister van Sport Orlando Silva de Jesus Júnior houdt toezicht op de grote evenementen die Brazilië in 2014 en 2016 organiseert. Zowel voor het WK voetbal als de Olympische Spelen staan imposante bouwwerken in de steigers. Die hebben echter her en der vertraging opgelopen, nu eens door gebrekkige planning, dan weer door uitblijvende vergunningen of protest van omwonenden.

Als een zwaard van Damocles hangt sinds enkele dagen een bijkomend probleem boven het werkschema: minister Silva, die beide sportfestijnen in het goede spoor moet houden, is in opspraak gekomen in een corruptiezaak. Volgens het blad Veja gebruikte Silva een door zijn ministerie gefinancierde ngo als vehikel om zijn partij bij te spekken, de Partido Comunista do Brasil (PCdoB). Veja bestempelt Silva's kabinet als een haard van corruptie.

Een klokkenluider uit de omgeving van de minister, militair politieagent João Dias Ferreira, heeft het over geld dat bestemd was voor de aankoop van sportmateriaal en maaltijden voor arme kinderen, maar dat in de kas van de PCdoB verdween.

'Farse'

Dias Ferreira getuigt hoe een andere medewerker, ene Célio Soares Pereira, cash geld aan Silva overhandigde. In een parkeergarage maakte Soares Pereira zijn baas kartonnen dozen over met daarin bankjes van 100 en 50 real. Samen zouden Silva en zijn staf 40 miljoen real belastinggeld (16,4 miljoen euro) naar de partij hebben doen vloeien.

Silva zelf ontkent de aantijgingen bij hoog en bij laag en zegt dat er geen sprake is van onregelmatigheden. "Ik weerleg de farse in Veja met klem", zei hij.

De minister verdedigde ook het programma Segundo Tempo ('Tweede Helft'), een van de organisaties waarbinnen de praktijken volgens Ferreira plaatsvonden. Segundo Tempo helpt jongeren uit achtergestelde milieus aan een sportopleiding.

Alleszins is er in het verleden aardig wat fout gelopen, daar op Sport. Het ministerie, dat al sinds 2006 onder Silva's leiding staat, maakte dinsdag zelf bekend dat het de jongste vijf jaar voor tien miljoen real terugvorderde van ngo's die onheus met subsidies omgesprongen waren. De sommen werden terugbetaald na een doorlichting door de Controleur-Generaal van de Unie (CGU). Een klassieke onregelmatigheid bleek overfacturering, vaak door bedrijven waarvan de zaakvoerders zelf in het bestuur van de bewuste ngo zaten.

"De laster aan mijn adres is juist een reactie op de maatregelen die ik nam om de fraude tegen te gaan", twitterde de minister. Maar de bal is aan het rollen gegaan. President Rousseff riep haar minister ter verantwoording, de kans is reëel dat Silva de bons krijgt als hij zijn onschuld niet snel bewijst.

Als dat gebeurt, wordt hij de vijfde excellentie in evenveel maanden tijd die door corruptie ten val komt. Rousseff wees eerder al de minister van het Civiele Huis (de feitelijke premier) de deur, diens collega van Transport, de minister van Landbouw ook, én die van Toerisme.

Rousseff, die aanvankelijk redelijk ongeliefd was in vergelijking met haar voorganger Lula, wist dankzij haar genadeloze strijd tegen de corruptie fors te klimmen in de peilingen.

Zo duidelijk is het wel: de Braziliaanse burgers kunnen geen gesjoemel meer hebben. Terwijl het gonst van speculaties over Silva's ontslag, hebben zowel de federale politie, het openbaar ministerie als de oppositiepartijen in het Congres onderzoeken aangekondigd.

Oppermachtige FIFA

In het licht van de sportieve uitdagingen die Brazilië wachten, is de affaire-Silva bar slecht nieuws. Ze komt ook boven op de vele verdenkingen die op Ricardo Teixeira rusten, lid van het uitvoerend comité van de FIFA en hoofdorganisator van het WK in 2014. Teixeira, die ook de Braziliaanse Voetbalconfederatie (CBF) leidt, baadt al sinds zijn aantreden in 1989 in een geur van onheiligheid.

Toch konden de witwaspraktijken waarvan hij wordt verdacht, nooit hard worden gemaakt. Rousseffs pogingen om Teixeira op een zijspoor te zetten liepen vast op het verzet van de oppermachtige FIFA.

Intussen zit er niet enkel vertraging op de werkzaamheden aan stadions. De aanpassingen van het openbaar vervoer in de gaststeden zitten evenmin op schema. Van de 49 werven die daar zijn gepland, zijn er slechts negen geopend. Ook de upgrading van 's lands dichtgeslibde luchthavens hinkt achterop.

Wat ten slotte de regering-Rousseff nog betreft: onlangs moest ook minister van Defensie Nelson Jobim het veld ruimen. Aan Jobims vingers kleefde geen geld, wel had de minister enkele collega-regeringsleden publiekelijk voor incompetent uitgemaakt.