Direct naar artikelinhoud

Beste restaurant ter wereld: weer Noma of toch maar de Aziaten?

Restaurant Magazine pakt vandaag uit met haar jaarlijkse top-50 van de beste restaurants ter wereld. De vraag van de dag: kaapt het Deense Noma voor de derde keer op rij de gouden medaille weg?

Het is een lijst waar foodies elk jaar op zitten te wachten, de mondiale top vijftig van Restaurant Magazine. De voorbije twee jaar was die eer weggelegd voor Noma van de Deen René Redzepi. Maar, jammer voor wie van pronostieken houdt, voorspellingen zijn hier weinig waard. Al is het maar omdat er geen longlist is waaruit de meer dan 800 juryleden moeten kiezen, en dus (in principe) zowat elk restaurant ter wereld in aanmerking komt. "De lijst wordt almaar mondialer, waardoor steeds meer restaurants meedingen", zegt De Morgen-recensent Willem Asaert.

Toch tekenen een aantal tendensen zich af. "Een aantal Scandinavische chefs maken naam, in de slipstream van Noma. Vraag is of die trend zich dit jaar doorzet?", zegt Asaert.

Licht maar intens

In de culinaire wandelgangen wordt ook druk gespeculeerd over de Aziatische keuken als favoriet. "De Aziatische keuken en producten zijn al enkele jaren aan een opmars bezig", weet Asaert. "Ze zijn licht maar toch intens, wat vandaag een absolute troef is. Bovendien is het een visueel sterke keuken. Wie er vandaag wil staan, gaat best voor frivool."

Eigenheid geldt evenwel als belangrijkste criterium. "Als chef moet je iets apart brengen. De mondiale top vijf blinkt uit in sterke ideeën. Ze koken spraakmakend, grensverleggend en trendsettend. Of ze daarmee ook de beste zijn, laat ik in het midden. Belangrijker is dat ze met hun gerechten een gevoelige snaar raken. Zoals Redzepi die in zijn nabije omgeving op zoek gaat naar ingrediënten. Daarmee speelt hij in op de tijdsgeest. Zonder afbreuk te doen aan zijn keuken: wie hoog wil scoren moet het publiek weten te boeien. Een chef moet een goed verhaal brengen, waar hij journalisten, foodies en het grote publiek in meekrijgt."

Sowieso is het ook uitkijken naar Belgische prestaties. Peter Goossens' Hof Van Cleve klokte vorig jaar nog af op de vijftiende plaats. Dat de chef even out is door ziekte, hoeft geen impact te hebben op het resultaat van dit jaar, meent Asaert. "Het Hof Van Cleve is geen onemanshow, ze kunnen de dirigent best wel even missen. De kansen zijn er zeker, maar zo'n lijstjes blijven altijd gevaarlijk. Peter Goossens zal sowieso erg blij zijn als hij naar boven klimt, maar het zou je reinste onzin zijn om hem iets aan te wrijven als hij zakt. Het is nu eenmaal drummen aan de top."