Direct naar artikelinhoud

Heineken nieuwe eigenaar van Kidibul

De Nederlandse brouwer Heineken neemt de Belgische ciderfabrikant Stassen over. Die is onder meer bekend van het kinderchampagnemerk Kidibul. De prijs van de transactie is niet bekend.

Cidreries Stassen werd in 1895 opgericht door Léon Stassen in Aubel, in de buurt van Verviers (Luik). Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste ciderproducenten in Europa. In 1992 verkocht de familie het bedrijf aan de beursgenoteerde Engelse cidergroep Bulmer, maar de drie zonen, onder wie Philippe Stassen, bleven actief in het bedrijf.

In 2002 kreeg Bulmer financiële problemen en werd de groep ingelijfd door Scottish & Newcastle. Cider was evenwel geen prioriteit voor de Britse brouwer. Philippe Stassen, de achterkleinzoon van de oprichter, kocht het Belgische bedrijf op. Vijf jaar later doet hij de onderneming van de hand ten gunste van Heineken. Een rare wending? "Niet echt, want Heineken is wereldmarktleider in cider. Scottish & Newcastle was dat niet", zegt een woordvoerder van Stassen. De Nederlandse groep is onder meer nummer één in Groot-Brittannië, de grootste cidermarkt ter wereld.

De activiteiten van Stassen omvatten de productie, botteling en distributie van ciders, gearomatiseerde ciders, alcoholvrije ciders en vruchtensappen. Daarnaast is het bedrijf actief in de productie, het alcoholvrij maken en de verpakking van bieren en andere dranken.

De groep uit Aubel is bekend van merken zoals Stassen (cider), Degré Zéro (alcoholvrije ciders), Kidibul (kinderdrank) en Vintense (alcoholvrije wijnen). Stassen heeft 150 hectare boomgaarden in exploitatie. Die leveren meer dan 5.000 ton appelen per jaar op.

In het afgelopen boekjaar (tot 31 maart) boekte Stassen een omzet van 41,1 miljoen euro. Dat was 10 miljoen meer dan het jaar ervoor. De groep produceerde 454.783 hectoliter cider. Toen het bedrijf enkele jaren geleden opnieuw in familiale handen kwam, bedroegen de inkomsten 32 miljoen euro. Stassen telt 110 werknemers.