Direct naar artikelinhoud

'We moeten hervormen zonder doemdenken'

Ons land en Europa kunnen nog altijd winnen, als we maar durven te hervormen, is de boodschap van VBO-topman Timmermans bij de lancering van zijn boek.

De zaal van de Brusselse HUBO-hogeschool was gisteren te klein om een zitje te geven aan alle personaliteiten die opgedaagd waren voor de voorstelling van het boek We kunnen winnen.

Timmermans, die op 17 september Rudi Thomaes opvolgt als gedelegeerd bestuurder van het VBO, kreeg de inspiratie voor het schrijven van het boek vorig jaar in Stanford. Samen met 144 collega's uit alle hoeken van de wereld volgde hij gedurende twee maanden een 'Executive Program' aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit.

De twee maanden van discussies waren in veel opzichten een ogenopener, zei hij. "Ik ben teruggekeerd met een driedubbel onrustig gevoel. De VS en China wachten niet op de EU. We hebben nog troeven, maar zonder hervormingen zullen die snel wegsmelten. Tegelijk zie ik veel pessimisme en onzekerheid over de toekomst." Ook bedrijfsleiders bezondigen zich wel eens aan dat doemdenken, erkende hij. Dat is begrijpelijk, maar levert niets op. Zelf probeert hij een optimistische langetermijnvisie uit te tekenen.

Timmermans benadrukte dat het eindresultaat een persoonlijke reflectie is en geen officieel VBO-standpunt. Het heeft ook niet de pretentie een alomvattend antwoord te geven, maar wel een aanzet tot debat te leveren.

Het boek valt uiteen in tien hoofdstukken over de grote uitdagingen voor ons Belgische model. Zoals van een sociaal expert kan verwacht worden, komen arbeidsmarkt en sociaal beleid ruim aan bod. Onze samenleving kan hier dringend een flinke dosis vrijheid en soepelheid gebruiken. Veel van onze regels uit het arbeidsrecht zijn steeds minder aangepast aan de post-industriële samenleving waarin we leven. Niet geheel onverwacht breekt hij een lans voor een verlaging van de loonkosten. Maar dat compenseren door een aantal andere belastingen op te trekken, zoals het ACV bepleit, is volgens hem geen oplossing. De middelen zullen moeten gevonden worden door een efficiëntere overheid en hervormingen in de sociale zekerheid. Zeker ons werkloosheidsstelsel zal veel meer activerend moeten worden.

Het boek bevat ook een hoofdstuk over het maatschappelijk draagvlak voor ondernemen. Als goede VBO'er zet hij zich daarin af tegen de clichés die elke ondernemer als een fraudeur of een zakkenvuller zien. Maar hij erkent ook dat bedrijfsleiders dat respect moeten verdienen met meer transparantie en duurzaamheid. "De beurskoers is daarbij niet alleen zaligmakend." Kwartaalcijfers en aandeelhouderswaarde op korte termijn zijn te zwaar gaan doorwegen. Maar meer en meer bedrijven komen daarop terug, stelt hij. Als voorbeeld gaf hij Unilever-CEO Paul Polman, die gewoon gestopt is met het publiceren van kwartaalcijfers.

Timmermans neemt zijn eigen conclusies over de impact van de nieuwe media ter harte door ook met een website het debat te voeden.

Pieter Timmermans, We kunnen winnen, Lannoo Campus, 232 p., 24,99 euro. www.wekunnenwinnen.be